Cinc municipis de l’Alt Penedès -Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats-, han creat una ruta de 43,5 quilòmetres que ressegueix els rius Bitlles, Anoia i Lavernó. Amb el nom ‘El camí del riu’, el projecte pretén posar en valor el patrimoni fluvial d’aquests municipis, recuperar-lo com a espai de lleure i potenciar-lo turísticament. El primer tinent d’alcalde de Sant Quintí de Mediona, Pol Pagès, ha explicat que durant molts anys «hem viscut d’esquena al riu» i «avui dia, els rius són una part molt important de vertebració turística i econòmica d’una part del Penedès». El projecte té un cost d’1 MEUR i es desenvoluparà durant 10 anys.
‘El camí dels rius’ vertebrarà de forma supramunicipal els rius Mediona-Bitlles, el Lavernó i l’Anoia al llarg dels municipis penedesencs de Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats. El projecte es va començar a gestar l’any 2008 amb la signatura d’un compromís per protegir, conservar i millorar els espais fluvials d’aquests rius i amb la redacció d’un centenar d’accions que es desenvoluparien al llarg de deu anys.
Una de les accions més destacades d’aquest document era l’anomenat ‘El camí dels rius’ que s’ha posat en marxa recentment. Es tracta d’un recorregut de 43 quilòmetres al llarg d’aquests rius que pretén posar en valor els espais naturals, culturals i patrimonials dels cinc municipis. Fins ara, s’han fet tasques de neteja i arranjament dels entorns dels rius i s’ha començat a fer accions de promoció del camí per potenciar-lo turísticament.
El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, Albert Prat, ha explicat que en la primera fase «hem rebut subvencions per fer petites actuacions a cada municipi i, en aquests moments, ens centrarem en donar-li contingut turístic». Per això, s’ha creat una web –www.elcamidelriu.cat– que dóna a conèixer la història i objectius del projecte i també inclou tot el recorregut i els principals punts d’interès. A més, s’han editat uns fulletons informatius que es repartiran en llocs públics dels municipis.
De la seva banda, el primer tinent d’alcalde de Sant Quintí de Mediona, Pol Pagès, ha ressaltat que la ruta, de moment, es pot fer a peu però que s’arranjaran els camins perquè es pugui fer també amb bicicleta. A més, s’han catalogat les diferents espècies naturals i també aspectes del patrimoni cultural dels entorns del riu perquè «al mateix temps que gaudeixes del riu puguis gaudir també de la història i el patrimoni d’aquests municipis», apunta.
Pagès ressalta que amb aquest projecte volen transcendir més enllà del Penedès. «Estem molt ben comunicats, tant per carretera com per transport ferroviari, i volem convertir-nos en un motor turístic del nord del Penedès». A més, el regidor ha destacat que també treballen de manera conjunta amb la marca Enoturisme Penedès per diversificar l’oferta turística del territori «més enllà de les caves».