Inici Destacats La Mostra d’Igualada recupera la seva essència amb els espectacles de carrer,...

La Mostra d’Igualada recupera la seva essència amb els espectacles de carrer, gratuïts i de gran format

COMPARTIR

L’artista barceloní Joan Català ha estrenat aquest dijous ‘Idiòfona’ a la Mostra d’Igualada, un espectacle de carrer que s’inspira en el ferro i la relació d’aquesta matèria amb l’home. Un material que, segons Català, és alhora duresa i lleugeresa, i que està associat al soroll, la història, la memòria, l’esforç i la tossuderia. Amb aquest espectacle, itinerant i gratuït, la Mostra recupera la seva essència amb els espectacles de carrer i de gran format, sense limitació d’aforament i per a tots els públics. El seu director artístic, Ramon Giné, celebra aquest pas i assegura que el teatre infantil i juvenil català viu «un gran moment». En aquest sentit, destaca que les propostes cada cop són més híbrides i multidisciplinars.

Un home arrossega un farcell de tubs de ferro de diferents llargades i busca un lloc on arribar. Així comença el nou espectacle de Joan Català. Es tracta d’un espectacle itinerant i participatiu que culmina amb una instal·lació sonora on el ferro és el protagonista.

«La meva idea és fer lleugera la duresa d’aquest material fred, sòrdid i brut que és el ferro i que m’ha acompanyat tota la vida per herència familiar», assegura Català. L’artista destaca les virtuts d’utilitzar els espais públics com a espais escènics i lúdics perquè això li permet «viure un esperit de comunitat» i «complicitats» entre les persones que formen part del públic. Persones que, des de seu punt de vista, «valoren el treball fet a mà i aquest moment únic» que és l’espectacle viu.

La seva trajectòria

Joan Català entén el fet escènic com un espai de diàleg entre l’humà, l’objecte i l’entorn, on el joc i el treball s’empasten amb les eines, les vivències i les idees. Sempre vinculat a l’esport, es forma en arts plàstiques, circ, dansa contemporània i teatre de gest.

Des del 2005 ha treballat en diferents teatres i festivals de tot el món amb les companyies Daraomai, Circus Klezmer, Los 2Play i Cia. Mudances-Àngels Margarit. El 2012 comença a desenvolupar la seva visió particular de les arts escèniques pensades per al carrer i els paisatges urbans amb l’espectacle ‘Pelat’, encara programat arreu del món. El 2016 estrena ‘Menar’, un duet amb Roser Tutusaus i l’any 2021 estrena ‘5.100 m/s’.

Lourdes Casademont / Nia Escolà – ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*