Inici Destacats ‘Mort a les cunetes’ arriba al Teatre de l’Aurora coincidint amb el...

‘Mort a les cunetes’ arriba al Teatre de l’Aurora coincidint amb el 80è anversari dels afusellaments de Can Maçana

COMPARTIR

El Teatre de l’Aurora acull aquest divendres i dissabte (8 i 9 de febrer) l’exitós espectacle de l’igualadí Joan Valentí i del manresà David Pintó, que compta amb música en directe de l’acordionista igualadí Martí Marsal. Un altre anoienc, Albert Pascual, de Santa Margarida de Montbui, és el creador de l’espai escènic, el vestuari i l’atrezzo. Divendres, al finalitzar la funció es farà una trobada amb la companyia.

La funció del dissabte 9 tindrà lloc el mateix dia de la celebració del 80è aniversari dels fets. Han confirmat assistència a l’espectacle Albert Fàbrega, autor del llibre Mort a les cunetes i nét d’un dels afusellats, Lluís Fàbrega; Joan Ollé, fill de l’emboscat Jaume Ollé i Pere Guixà, fill de la Maciana. A part, després del col·loqui, la companyia farà una ofrena floral a la Fossa de Can Maçana.

Mort a les Cunetes és un espectacle construït a través de cinc monòlegs que donen cinc punts de vista diferents sobre un fet històric real: La Fossa de Can Maçana o els Fets de Súria: l’afusellament de vuit republicans, civils, que van ser trets la nit del 9 de febrer de 1939, de la presó de Manresa i la fuga d’un novè, Josep Nin, que ho va poder explicar. La fossa encara no ha estat localitzada.

La mitjanit del 9 de febrer de 1939, nou republicans civils van ser traslladats de la presó de Manresa per ser afusellats a Can Maçana, al peu de la muntanya de Montserrat. Havien estat detinguts sense acusacions polítiques clares. Un d’ells – Josep Nin-, aconsegueix fugir, sobreviure i explicar-ho. A partir d’aquest relat i d’altres de coetanis seus, l’historiador surienc, Albert Fàbrega reconstrueix aquest fosc capítol de la repressió franquista. Ara, Joan Valentí i David Pintó parteixen del llibre homònim de Fàbrega, Mort a les cunetes, de Diari d’un emboscat del bruquetà Jaume Ollé (1918-2008), de relats del castellolinec Pere Guixà i de l’article La capsa de fusta de l’igualadí Toni Cortès, per bastir aquest espectacle que pretén fer una petita aportació a la memòria històrica del país, explicant un dels crims execrables del franquisme que durant molts anys ha estat silenciat, alhora que vol ser un reconeixement moral i públic a aquestes vuit persones que van morir per les seves idees i un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista. Mort a les cunetes vol reflexionar des de l’humor i la tendresa jugant a fer riure i a fer emocionar.

Horari i venda d’entrades

La representació de Mort a les cunetes, tindrà lloc divendres 8 i el dissabte 9 de febrer 21 h. Les entrades tenen un cost de 15 € i 12 € (amb els descomptes habituals) es poden adquirir per Internet i a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. Més informació a www.teatreaurora.cat.

Venda d’abonaments

Els espectadors que ho vulguin podran adquirir l’abonament de la Programació Febrer/Maig 2019, que ofereix 4 espectacles per 40 euros amb un 33% de descompte. L’abonament es pot adquirir fins el 22 de març trucant al 938 050 075 els dies laborables.

Com a novetat d’aquesta programació, el 23 i 24 de març el teatre organitza un cap de setmana de teatre documental. Els espectadors que vulguin gaudir dels dos espectacles (No m’oblideu mai i Mili KK), podran comprar les dues entrades per 22
euros, també trucant al 938 050 075.

1 COMENTARI

  1. Caldria buscar els orígens de tot plegat i qeu van fer, hi ha altres hereus de victimes de la barbarie revolucionaria que mantenen la dignitat dels seus màrtirs sense teatralitzar, perquè ben a prop tenim l’afusellament dels propietaris de Can Macià, fins i tot van matar el seu gos, i després els assassins van anar a cremar iglesies i a profanar cementiris… Això sí que és un veritable guió de l’agonia que van viure la gent innocent. Perquè la història s’ha d’explicar tota sense amagar res, com per exemple que els (des)controlats del malèfic Companys anaven a cremar Montserrat. IDissortada pàtria….

FER UN COMENTARI

*