Inici Societat Mor l’escriptor igualadí Antoni Dalmau als 70 anys

Mor l’escriptor igualadí Antoni Dalmau als 70 anys

COMPARTIR

L’escriptor i expolític igualadí Antoni Dalmau i Ribalta ha mort aquest dimecres als 70 anys a conseqüència d’un accident domèstic. Antoni Dalmau va ser president de la Diputació de Barcelona entre el 1983 i 1987. Sota el seu mandat es va comprar l’edifici modernista de Can Serra i es va construir i inaugurar la nova seu de la corporació. Dalmau també va ser vicepresident del Parlament de Catalunya entre els anys 1988 i 1995, a més de diputat fins el 1999. Afiliat a Convergència Socialista de Catalunya el 1975, va pertànyer catorze anys a la comissió executiva nacional del PSC (1978-1992).

Dalmau va ser president de la Fundació Teatre Lliure de Barcelona durant vint-i-cinc anys. Va ser el fundador i director de la Revista d’Igualada i professor de la facultat de Ciències de la Comunicació, Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull.

Pel que fa a la seva carrera literària, va publicar diverses novel·les i assaigs polítics, destacant com a especialista en l’estudi de l’obrerisme i la violència social en el canvi de segle XIX-XX i també de la Guerra Civil. Així mateix, va traduir nombrosos llibres, utilitzant en alguns casos un pseudònim.

Un dels fundadors d’Òmnium Cultural a l’Anoia

L’any 1970, Dalmau, juntament amb Eduard Eroles i amb el suport de mossèn Josep Còdol, van convèncer diversos prohoms igualadins per tal de formar una junta local de l’entitat. Precisament, aquest passat mes de setembre, l’entitat va entregar el Premi Compromís Cultural als seus fundadors, i Dalmau va ser qui va parlar en nom dels activistes que van impulsar l’entitat a l’Anoia per reivindicar la llengua i la cultura catalanes en plena dictadura franquista. L’any 2015, Antoni Dalmau ja havia rebut el Premi Compromís Cultural per la seva impecable trajectòria al servei del país.

Des d’Òmnium Anoia destaquen que Dalmau sempre va ser un col·laborador entusiasta de l’entitat, i una peça clau per aplegar informació i reconstruir els cinquanta anys d’història que enguany commemoren. Asseguren que deixa un gran llegat a la ciutat d’Igualada, com a divulgador de la història local i nacional, escriptor i activista polític al servei del catalanisme i el sobiranisme.

Des del PSC d’Igualada han expressat també el seu condol per qui defineixen com «un home de compromís polític i cultural amb Igualada i Catalunya. Tenim present l’exercici de responsabilitats polítiques com a representant del nostre partit com a president de la Diputació de Barcelona, vicepresident del Parlament i candidat a l’alcaldia d’Igualada en dues ocasions», així com el seu llegat de l’àmbit cultural.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*