L’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui ha acollit aquest dijous al migdia la celebració d’un ple extraordinari que tenia dos punts d’atenció principals: la recomposició del cartipàs municipal després de les dimissions de Sebastià Leno -que no hi ha assistit- i José Martínez i la exposició, per part de l’arquitecte municipal, de la informació relativa al certificat de compatibilitat urbanística en sòl no urbanitzable que és objecte d’investigació per part de la unitat de policia judicial de la Guàrdia Civil.
Montbui traurà a licitació un nou POUM per substituir el de 1982, en el què es va basar el certificat per a Rivisa
L’arquitecte municipal, Àngel Balaguer, ha exposat la gestió urbanística realitzada des de l’Ajuntament a la zona de Cal Jepet, on s’hi ubica actualment Rivisa i que prèviament havia estat una fàbrica de guix i escaiola que explotava la guixera adjacent.
Balaguer ha exposat els antecedents urbanístics de l’indret, on el 1977 es va autoritzar l’obertura de l’activitat industrial. No és fins el 1982 que s’aproven les normes subsidiàries de planejament urbanístic de Montbui. Però la zona en qüestió supera el marc d’aquestes i, quan l’empresa sol•licita fer ampliacions els anys 1988 i 1994, qui tramita els permisos és la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. El 1999 la societat que l’explotava, Iber Yeso Med S.A., sol•licita ampliar la quadricula d’extracció de guix i és el mateix òrgan de la Generalitat qui ho autoritza. Balaguer relata com, entre els anys 2001 i 2002, “sense comunicar res a l’Ajuntament”, l’empresa Iberplaco S.A. –que havia agafat el relleu de l’anterior societat- cessa de la seva activitat.
A finals de 2003 entra en escena l’empresa Rivisa, que s’interessa per les instal•lacions i sol•licita un certificat de compatibilitat urbanística en sòl no urbanitzable per tal d’ubicar-se al recinte ocupat fins poc abans per Iberplaco. L’informe, elaborat per l’arquitecte i signat per la secretària i l’alcalde, “considera que és compatible amb les normes de 1982” explicava Àngel Balaguer al ple. Tot i això, l’arquitecte reconeix que aquestes normes “potser l’any 2003 podien tenir algunes mancances” i va posar com a exemple que “permeten que les empreses instal•lades en sòl no urbanitzable puguin continuar funcionant”, citant posteriorment el cas d’altres empreses ubicades al municipi. L’arquitecte recuperava un fragment de les normes subsidiàries de 1982 que justificava aquesta mesura perquè les empreses “no es podien condemnar a desaparèixer sense sòl industrial al municipi”. El polígon Plans de la Tossa va iniciar la seva tramitació urbanística l’any 2005 i es va acabar d’urbanitzar l’any 2010.
Amb el certificat expedit, Rivisa demana la llicència d’activitat l’any 2004 i Balaguer relata que es trasllada al Consell Comarcal i a la Diputació de Barcelona, que donen el seu vist-i-plau en matèria mediambiental. L’inici de l’activitat de Rivisa s’aprova el 2006 i, dos anys després, l’Ajuntament aprova una modificació puntual de les normes per tal de convertir els terrenys ocupats per Rivisa en aptes per a usos industrials. Aquesta modificació va ser aprovada per la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya el 2010 i, entremig, Àngel Balaguer recorda que es van aprovar el Pla Territorial de les Comarques Centrals i el Pla Director Urbanístic de la Conca d’Òdena. Tots dos documents contemplaven els usos industrials de Cal Jepet. L’any següent, el 2011, s’inicia la tramitació del pla parcial de la zona, que contempla un total de 90.000 metres quadrats i que s’aprova definitivament el novembre de 2012.
Valorant el contingut del certificat, Balaguer recorda que l’arribada de Rivisa “disminuïa el volum, amb la supressió d’una nau i dues sitges, i tenia una categoria industrial menor”, amb menys consum elèctric. Balaguer també recorda que suposava una menor contaminació i que “abans venien els veïns de la Mallola [nucli del municipi ubicat a uns 500 metres de la zona] queixant-se de la pols”. Balaguer, que recordava que el document havia estat revisat i aprovat en planejaments superiors, afirmava que “no podia fer res més que el que les normes recollien, són les regles de joc amb les que m’havia de basar per fer l’informe”.
Sobre les normes subsidiàries, Coral Vázquez (ICV-EUiA) denunciava que “la necessitat d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal queda en evidència”, al que l’alcalde Teo Romero va respondre que es tracta d’un tema “prioritari”, que ja disposa d’una subvenció i que es traurà a licitació “en les properes setmanes”.
Per la seva banda, Veïns amb Veu i Plataforma per Catalunya han demanat més informació sobre aquest tema abans de pronunciar-se.
“No coneixem ni el contingut de la denúncia ni el denunciant”
Coral Vázquez (ICV-EUiA) va preguntar en quina qualitat havien anat a declarar l’alcalde, l’arquitecte i la secretària i Àngel Balaguer va afirmar que era com a “imputats en les diligències prèvies”. L’alcalde Teo Romero puntualitzava que la imputació judicial “dóna dret a saber el contingut de la denuncia i el denunciant, aspectes que ara no coneixem”.
L’oposició qüestiona la urgència del ple, la fortalesa de l’equip de govern i el contracte a una regidora
Vázquez va qüestionar la urgència del ple “perquè la dimissió de José Martínez va ser el mes de juliol i ens podíem haver esperat al ple ordinari la propera setmana” i qualificava de “despropòsit” la convocatòria pel seu cost, uns 3.000 euros. Edgar Navarro (Veïns amb Veu) assegurava que, enlloc de destinar aquests diners al ple, “seria més interessant destinar-los al banc dels aliments o als serveis socials”.
Josep Maria Lagunas (PxC) s’ha mostrat preocupat “per les picabaralles al seu grup” i ha lamentat que Romero “al primer ple de la legislatura va treure pit de la rebaixa de sous i ara contracta a una regidora a mitja jornada”. En el mateix sentit, Vázquez ha qüestionat aquesta decisió “quan s’ha retallat personal a Serveis Socials”. Els tres grups de l’oposició han votat en contra d’aquesta contractació.
Vázquez ha remarcat “les víctimes polítiques” de l’alcalde i ha puntualitzat que “a tots els mandats s’ha quedat algú pel camí”. També en referència a les dimissions, la regidora ecosocialista ha demanat a l’alcalde que “es posi a treballar i no creï dubtes de què no s’està treballant”.
Schummi Juárez (Veïns amb Veu) s’ha mostrat “frustrat” després de reunir-se amb totes les parts implicades i replica la fortalesa de l’equip de govern que assegura Teo Romero: “jo crec que avui, mirant les seves cares, això no és així”. Igualment, Juárez ha desitjat que “hi hagi un equip fort, perquè hauríem de treballar tots junts per solucionar els problemes dels veïns”.
Josep Lluís González, nou número 2
El nou cartipàs municipal té com a nou número 2 Josep Lluís González, fins ara regidor de medi ambient, i per a l’alcalde “és una remodelació que ha de servir, a ser possible, per la resta del mandat”. Teo Romero ha exposat que aquest ple extraordinari tenia per objectiu “rendir comptes” i “reorganitzar els diferents àmbits quan abans millor”. L’alcalde montbuienc ha agraït el diàleg “que ha presidit les relacions amb l’equip de govern i amb l’oposició”. Un altre dels punts del ple ha estat la celebració d’una única comissió informativa mensual per “operativitat i estalvi”, un punt aprovat amb els vots del PSC, els vots en contra d’ICV-EUiA i VV i l’abstenció de PxC.
Així, el fins ara regidor de Comunicació i Medi Ambient, Josep Lluís González serà el nou primer Tinent d’Alcalde, fent-se càrrec de l’Àrea de Territori i Comunicació, amb les atribucions d’Urbanisme, Habitatge, Medi Ambient i Comunicació.
La segona Tinent d’Alcalde serà Aurora Fernández, que serà l’encarregada de l’Àrea Social i Igualtat. Portarà els temes d’Igualtat de Gènere, Benestar Social, Salut Pública i Gent Gran.
Josep Palacios serà el tercer Tinent d’Alcalde, essent el responsable de l’Àrea Cívica i d’Educació, amb les responsabilitats de Governació, Educació i Esports, mentre que la quarta Tinent d’Alcalde serà Iolanda Acosta, que portarà l’Àrea Econòmica i Cultural. Serà l’encarregada d’Hisenda i Recursos Humans, Cultura, Promoció i Desenvolupament Econòmic i Ocupació, Comerç, Consum i Turisme.
Silvia Latorre serà la responsable de l’Àrea Ciudadana (on s’inclouen Festes, Joventut i Ciutadania) mentre que Ramon Pulido serà el responsable de l’Àrea de Via Pública i Manteniment (Manteniment, Obres i Serveis).