Inici Destacats Una «Monstra», imatge de la propera Mostra d’Igualada

Una «Monstra», imatge de la propera Mostra d’Igualada

COMPARTIR

La Mostra d'IgualadaCoincidint amb l’obertura d’acreditacions dels professionals, La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil ha presentat aquest dimarts la imatge gràfica de la 28a edició i ha fet un avançament de la programació que es podrà veure del 30 de març al 2 d’abril de 2017.

El cartell d’enguany és obra de l’artista igualadina Arian Morera, dissenyadora d’estampats a The Original Buff i professora infantil a les escoles municipals d’art i música (línia Musicart) d’Igualada. Està pintat a l’oli i il·lustra una divertida “Monstra” a qui li falten ulls i se li escapen les mans per veure i abraçar tots els espectacles de la fira. La protagonista està emmarcada, però en sobresurt, de la boca d’escenari del Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada i interactua amb un munt de personatges imaginaris. Així explica l’autora la idea del cartell: Venien els nens corrent i deien, feliços: “La monstra, la monstra, torna la monstra, la monstra ja és aquí”. I feien les ganyotes i la cara d’esverament agitant els braços, i jo deia: “Quina monstra?  Noooo, és La Mostra». I reien molt. Per això m’ha fet molta il·lusió dibuixar i pensar com seria si fos la monstra… Segur, segur que tindria molts ulls perquè a La Mostra et falten ulls per veure-ho tot i te’n calen de tota mena, que a carrers, places i teatres tot és possible. Ella, al teatre ja no hi cap, i els braços se li escapen. Està com bogeta perquè passen coses impensables, de fantasia, que et fan tornar al jo de dins, el de debò. Al seu costat, pots viure dins el conte de la rateta i resulta que no és la que sabies, un ratolí violinista que fa d’Orfeu, una aranya del teatre que vol titaranyar, un chihuahua (que és del vigilant del teatre) pretén ser ferotge amb el collaret d’ulls però no es mou de la cortina de l’escenari, el conill del barret del mag ara és al cap de la monstra… Tothom vol més ulls per veure tot el que pot passar quan torna LA MOSTRA!

Novament, en l’aposta per apropar les arts escèniques al públic de 12 a 18 anys –que per segon any consecutiu gaudiran d’un espai propi al recinte modernista de L’Escorxador–, La Mostra ha dissenyat un segon cartell, específic per als joves. La imatge de La Mostra JOVE és un extracte de la imatge oficial on, enlloc de “la Monstra”, prenen el protagonisme el collaret d’ulls de tot tipus i el chihuahua.

La programació: el millor de l’escena infantil i juvenil

El director artístic de La Mostra, Pep Farrés, ha fet un avançament de la programació, que constarà de les millors produccions de l’escena infantil i juvenil segons criteris de qualitat, novetat, dramatúrgia, innovació en el llenguatge i aportació en el format. La graella d’espectacles equilibrarà les disciplines artístiques i les edats del públic –es reeditaran els itineraris– per tal que tant públic com programadors hi trobin les propostes que més els interessen, així com d’altres que els puguin sorprendre. En total, s’hi podran veure una cinquantena de muntatges (amb un centenar de representacions) seleccionats entre 665 sol·licituds, una xifra que ha doblat amb escreix les inscripcions de companyies en els últims dos anys i que ratifica el rol estratègic de la fira com a plataforma de venda d’espectacles.

De Catalunya

Entre la producció catalana destaca Bianco, la primera creació de Teatre LaBú i una de les estrenes de La Mostra d’Igualada. Sense paraules, amb teatre gestual i titelles, transportarà el públic als racons més fràgils de la imaginació. Cobrint-ho tot amb un vel de color blanc en forma de núvol, parla de la nostàlgia dels records i del sentit de la vida. Un altre muntatge destacat és Renard o El Llibre de les bèsties de Teatre Obligatori i Teatre Lliure, una versió lliure en format musical de l’obra de Ramon Llull que apropa als més petits l’art d’explicar faules. S’ha pogut veure recentment dins el cicle ‘El Lliure del nens’ del Teatre Lliure i compta amb l’adaptació i direcció de Marc Rosich i la composició musical de Clara Peya. A Pell de llarinté, cua de tiré, The Three Keatons ha adaptat un conte tradicional mandinga que dóna a conèixer l’imaginari de la cultura senegalesa a través de la festa pel naixement d’un nou membre de la comunitat. L’interpreten joves actors de diferents procedències i, combinant la música, la dansa i el text, és divertit, enginyós i ple de ritme. S’ha estrenat aquest octubre al Festival Temporada Alta.

La Mostra d’Igualada també ha programat Cösmix, la nova producció dels clowns Teatre Mòbil. Com dos homes orquestra, dos viatgers infatigables desplegaran les seves millors habilitats per fer riure el públic. Faran música impossible, teatre reciclàssic, l’animal i, fins i tot, avançaran el futur. A Dins la panxa del llop, De_Paper oferirà un espectacle amb teatrins de paper, titelles de cartró, ombres, música i molt humor que ofereix un retrat de la cadena alimentària. I emmarcat també dins el treball més artesanal, el pallasso Toti Toronell posarà en valor els petits teatrets de fira que no han perdut l’essència de circ de les meravelles a Libel·lula, un teatret en què hi caben unes 50 persones que entraran a un univers on, sense passar-hi res, hi passa tot. Marcel Gros tornarà a La Mostra per celebrar els 25 anys de pallasso en solitari amb Universari, un espectacle on es retroba amb els personatges del seu imaginari i parodia el món de dins i fora del teatre amb la seva particular mirada. Finalment, destaca també Amigoo de Mumusic Circus que amb circ, dansa, teatre i un contrabaix explica fragments de la vida d’un home i una dona que confabulen un món irreal, ple de poesia i complicitat.

Entre les qüestions més socials trobem l’espectacle de circ i dansa El buit d’Estampades i Impàs, que s’estrenarà a La Mostra. S’inspira en el llibre homònim de l’escriptora i il·lustradora Anna Llenas que veu l’art com a teràpia, i mostrarà la resiliència i la capacitat de sobreposar-se a l’adversitat per trobar-hi un sentit. També Limbo de Les Impuxibles, companyia de les germanes Clara i Ariadna Peya (pianista i coreògrafa, respectivament), un espectacle de teatre musical avalat per públic i crítica que narra la història d’un trànsit: les vivències i l’imaginari d’un noi que abans era una noia. Es representarà dins La Mostra JOVE. I Safari de La Companyia de comediants La Baldufa, un espectacle d’actors i titelles ambientat a la sabana on, a través de la situació d’un lleó que no sap rugir, es construeix una faula sobre el bullying a l’escola.

La fira d’arts escèniques per a tots els públics també durà a escena alguns dels espectacles que l’any passat eren tot just una idea i es van presentar al Mercat de projectes d’espectacles. Es tracta de El Ràpid de Companyia B, un muntatge de titelles de guant i música en directe protagonitzat per un sabater molt enfeinat; Cospress de Kimani, una obra de teatre físic i objectes que, amb un to poètic, irònic i surrealista, parla de l’obsessió pel culte al cos i s’integra dins la programació de La Mostra JOVE; i Llavor de foc de Babou Cham i Carlota Subirós, un seguit d’històries sobre l’origen de la vida que recullen mites provinents de l’Àfrica central, l’Índia, la Xina, la tradició  jueva  i  la  Grècia  clàssica i mostra com diferents cultures s’han fet les mateixes preguntes essencials.

D’arreu de l’Estat i internacional

Del conjunt de l’Estat s’hi podran veure peces com Des-habitat de la companyia granadina Vaivén Circo (Andalusia), un espectacle amb coreografies circenses on quatre personatges buscaran el seu espai vital; i Ones d’Ona Beneït (Illes Balears), un espectacle que qüestiona el nostre futur davant la invasió de les noves tecnologies. Sola a escena, una actriu enganxada al mòbil demostrarà com la soledat esdevé una patologia social. S’ha programat en el marc de La Mostra JOVE.

Pel que fa a les propostes d’àmbit internacional, arribaran a Igualada Tierra Efímera de Collectif Terron (Grenoble, França), que juga amb la fusió entre pintura i cinema, dibuix animat i coreografia, teatre d’ombres i creació gràfica; i Shake Shake Shake de Cia.PakiPaya (Brussel·les, Bèlgica), un espectacle burlesc de quadre aeri i màstil xinès a ritme de música disco i ple d’humor, complicitat, risc i emoció.

Inici d’acreditacions dels professionals

Aquest dimarts 15 de novembre comença el termini perquè els professionals interessats en les arts escèniques per a tots els públics puguin acreditar-se a la fira de teatre infantil i juvenil.

Les inscripcions romandran obertes fins el 15 de gener de 2017. Tenen un preu general de 30 euros, si bé els membres de les associacions amb les quals s’han establert convenis de col·laboració gaudiran d’un descompte de la meitat del cost (15 euros). Aquestes entitats són l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP), l’Associació de Professionals del Teatre Infantil i Familiar (Kacu Mensi), l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), l’Associació Professional de Dansa de Catalunya (APDC), l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya (ACPDC), l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE) i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC).

A la secció Professionals del web de La Mostra es detallen tots els avantatges d’acreditar-se a la fira com per exemple invitacions i reduccions en el preu de les entrades, accés als espais exclusius per a professionals, inclusió de les dades de l’entitat al Manual de Professionals o preferència en la reserva d’allotjament. Per a qualsevol consulta i informació complementària es pot contactar directament amb la fira a professionals@lamostraigualada.cat.

En la darrera edició, La Mostra va acollir 564 professionals acreditats, que representaven 267 entitats. D’aquestes, 236 eren de Catalunya, 21 de l’Estat Espanyol i 10 internacionals (Itàlia, França, Regne Unit i Alemanya). A aquesta xifra cal sumar-hi les companyies no participants en la programació, la trentena d’expositors de l’espai La Llotja i altres agents del sector, uns professionals que fan augmentar el registre fins gairebé els 700 inscrits.

FER UN COMENTARI

*