«Igualada, on tot comença» i «L’atenció primària, exemple de flexibilitat i resiliència» són dues de les experiències que podrem escoltar en la primera sessió del cicle de xerrades, que recollirà les vivències dels professionals sanitaris durant la pandèmia. En concret, parlaran el metge de família de l’equip d’atenció primària d’Igualada Urbà, Xavier Cantero, i la metgessa de família Maria Rosa Farrés, del d’Artés.
El cicle de xerrades té l’objectiu d’oferir un espai de reflexió en clau de futur a partir d’un recull d’experiències en primera persona i des de la primera línia, sorgides arran de les exigències de la gestió de la pandèmia. El coronavirus ha estat un repte inèdit per a tot el sistema sanitari però en especial ha posat a prova la capacitat resolutiva de l’atenció primària, que ha dut el pes de la pandèmia. Per aquest motiu, se li dona una especial visibilitat en aquestes xerrades.
Els i les professionals de l’atenció primària han combinat l’atenció a la COVID-19 amb tota la tasca habitual que ja desenvolupaven abans de la pandèmia i l’esforç es reflecteix en un 30% més d’activitat, tant presencial com no presencial. De fet, del 72% han passat a atendre el 79% de la població. En aquesta dada s’hi compten les proves diagnòstiques de la COVID-19, però no la vacunació. En el cas dels pacients més vulnerables, han arribat al 95% de la població.
Durant les quatre sessions es tractaran experiències com els primers moments i els més durs de la pandèmia, que protagonitzaran les xerrades del primer dia. Concretament:
● Igualada, on tot comença. A càrrec de Francesc Xavier Cantero Gómez, metge de família de l’EAP Igualada Urbà.
● Les pneumònies bilaterals, l’atenció primària es posa en alerta. A càrrec de Purificación Robles Raya, metgessa de família de l’EAP Can Vidalet d’Esplugues de Llobregat, i de Pere Guirado Vila, metge de família de l’EAP Pallejà.
● Els hotels Salut, una iniciativa de compromís ciutadà i públic. A càrrec de María Pérez-Hervada Maestre, de Gemma Fanlo de Diego i de Judith López López, metgessa de família, infermera i treballadora social, respectivament, de l’EAP Montnegre de Barcelona.
● Donar a llum en plena pandèmia, reptes i canvis als ASSIR. A càrrec de Margalida Colldeforns Vidal, llevadora de l’ASSIR de Granollers.
● L’atenció primària, exemple de flexibilitat i resiliència. A càrrec de Maria Rosa Farrés Creus, metgessa de família de l’EAP Artés.
● La pandèmia a Lleida: surfejant noves onades. A càrrec de Núria Campa Falcón, pediatra de l’EAP Alcarràs, i de Mihaela Curbat, mediadora.
● L’entorn residencial, un dels epicentres de la pandèmia. A càrrec de Laia Martí Clavé, infermera responsable de residències a l’Alt Pirineu.
● Els qui ens han deixat. Sentit record per als i les professionals que ens han deixat.
En les altres tres sessions sessions es tractaran també temes com la gestió de la COVID-19 a les presons, l’arribada de les vacunes, la recuperació del diagnòstic i la clínica del període entre onades o l’estratègia dels cribratges poblacionals. El cicle finalitzarà amb una sessió monogràfica dels projectes amb visió de futur per implementar en aquesta nova fase de normalitat.
Les trobades seran els quatre dimecres vinents de febrer i de març de les 13.45 h a les 15.15 h. La seva emissió estarà oberta, en format telemàtic, per a totes i tots els professionals sanitaris i la ciutadania. També hi podran assistir periodistes i mitjans presencialment prèvia acreditació, a la Biblioteca del Centre Corporatiu de l’ICS (amb aforament limitat).
Les sessions quedaran enregistrades a la pàgina web de l’ICS, així com al canal de Youtube. A més, cada sessió es complementarà amb un podcast on es ressaltaran els millors moments de cada conferència.