“1573. Un viatge a la Pobla de Claramunt de fa 450 anys” és el nom de la xerrada que servirà per a tancar el segon cicle de Conferències Km 0, el programa de trobades que promou l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt amb el nexe comú de que són els mateixos pobletans i pobletanes els que comparteixen els seus coneixements sobre diferents matèries. En aquest cas la conferència, programada per al pròxim 18 de maig a partir de les 19 h, anirà a càrrec de Marta Bartrolí i Romeu, llicenciada en Filologia Romànica, professora de francès de secundària fins a la seva jubilació i especialista en la història local.
La xerrada girarà al voltant de la transcripció del Capbreu de 1573 que va realitzar Bartrolí i a través de la qual va poder copsar com era el poble i la seva gent 450 anys enrere, quan els Ducs de Cardona eren amos i senyors de la terra. L’autora explicarà com era la societat poblatana, la configuració urbana i l’economia d’aquell moment, entre altres aspectes.
Marta Bartrolí i Romeu va ser coautora, juntament amb Carolina Riba, de la col·lecció d’Anuaris de la Pobla i amb Isidre Surroca publicà la biografia de mossèn Pere Bosch (1996) i les edicions de Cartografia Històrica de l’Anoia (2007 i 2016). Guanyadora del Premi Gumersind Bisbal (2019) amb “Els Romeu, una nissaga de paperers de la Pobla de Claramunt”. El 2021 presentà el treball “Les Figueres, 1573”, amb la transcripció del Capbreu del segle XVI. Pertany al grup fundador de la desapareguda “Revista d’Igualada” on publicà articles, sobretot relacionats amb història comarcal.