Inici Política Marc Castells inicia el seu quart mandat com a alcalde d’Igualada governant...

Marc Castells inicia el seu quart mandat com a alcalde d’Igualada governant en minoria

COMPARTIR

Marc Castells (Junts per Igualada) ha estat reelegit alcalde d’Igualada durant la sessió de constitució del nou Ajuntament que ha tingut lloc aquest dissabte. Castells engegarà el seu quart mandat consecutiu. Aquest cop, però, ho farà en minoria, ja que no va aconseguir els 11 regidors necessaris -es va quedar amb 10- i no ha arribat a cap pacte. En el discurs d’investidura, Castells ha dit que se sent molt estimat per la ciutadania i ha afirmat que aquesta serà una legislatura «molt important». De la seva banda, Jordi Cuadras (Igualada Som-hi), líder de la segona força més votada, ha dit que farà una oposició «crítica i contundent, però no rondinarie». La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha estat present a l’acte de constitució del nou Ajuntament.

Marc Castells ha recollit la vara d’alcalde aquest dissabte al migdia i assumirà el seu quart mandant consecutiu al capdavant del consistori. Aquest cop, però, governarà en minoria, ja que no ha assolit els 11 regidors per tenir majoria absoluta i tampoc ha arribat a cap pacte amb cap altra formació que ha tret representació -ERC (3 regidors), la CUP (3 regidors) i Igualada Som-hi (5 regidors)-. Castells ha estat investit alcalde per majoria simple només amb els 10 vots del seu partit, ja que les altres tres formacions han votat els candidats dels seus partits.

En el seu discurs, Castells ha començat agraint la tasca de tots els regidors, també els de l’oposició, ja que són «persones que s’estimen la ciutat» i ha posat en valor que, malgrat moltes ocasions no es posin d’acord, en els darrers anys sí que s’han aprovat «molts temes per unanimitat». Castells ha dit que és «molt emocionant» tornar a ser investit alcalde per quart cop consecutiu «amb més d’un 40% dels vots de la ciutadania» i ha apuntat que se sent «molt estimat pels ciutadans». «Jo també els estimo a ells i crec que aquesta és una de les dinàmiques que han fet que hàgim tingut aquests resultats extraordinaris», ha subratllat.

Castells ha dit que la del 2023 al 2027 és una legislatura «molt important», ja que, entre d’altres, s’assoleixen reptes com ara que la ciutat arribarà al miler d’estudiants universitaris. També ha posat en valor la posada en marxa d’un centenar d’hectàrees d’activitat industrial a la Conca d’Òdena; l’aposta per seguir remodelant el polígon de les Comes; la naturalització del riu Anoia; o l’impuls del barri del Rec. «Demano que ens posem d’acord perquè pugui ser un dels barris que pugui generar més capacitat d’atracció i que lideri la renovació de la zona sud de la ciutat», ha afegit.

Altres projectes que ha posat sobre la taula Castells són el futur soterrament del pas a nivell d’Igualada, el nou enllaç amb la Ronda Sud, l’ampliació de la C-15 o projectes relacionats amb l’accessibilitat com ara que treballaran perquè «des d’ara fins al 2025 tots els passos de vianants siguin accessibles». També ha parlat sobre habitatge, però ha dit que no es pot «estirar més el braç que la màniga», en relació a la creació d’habitatge públic, i ha apuntat altres projecte que consideren rellevants com la construcció d’un nou auditori o la remodelació del mercat municipal.

Finalment, Castells ha dit que ser alcalde també significa «rebre crítiques» però, sobretot, «saber-les entomar». El nou alcalde també ha volgut recordar-se de Josep Miserachs, que va ser primer tinent d’alcalde de la ciutat i número 2 de Castells i que va morir l’any 2015. «Ell sempre deia que el nostre model de govern havia de respondre a l’optimisme responsable i a la utopia possible», ha exposat, tot afegint que la seva manera de fer serà «apuntar amunt» perquè considera que «ni que et quedis a la meitat, ja t’hauràs quedat amunt».

Fiscalització de l’oposició

L’oposició d’Igualada estarà formada per Igualada Som-hi (PSC), amb cinc regidors; ERC, amb tres, i la CUP, també amb tres. Jordi Cuadras, candidat d’Igualada Som-hi, ha deixat clar que faran una oposició «crítica i contundent, però no rondinarie». «Oferirem la mà per arribar a acords amb altres formacions, però no farem cap xec en blanc», ha aclarit. Cuadras ha avançat que faran una política «en positiu» i també ha criticat implícitament la CUP per haver-los «vetat» a l’hora d’intentar buscar una alternativa al govern de Marc Castells. «Els vetos no són bons companys de viatge i els que tenien més ganes de canvi són aquells que amb el seu veto no han fet possible el canvi», ha dit.

De la seva banda, el candidat d’ERC, Enric Conill, ha iniciat el seu discurs amb un agraïment a Alba Vergés, que dimecres passat va fer públic que no recolliria l’acta de regidora després que els resultats del 28-M no fossin «els desitjats» per la formació. «Ha demostrat compromís i estima amb el país i amb la ciutat, i una capacitat de donar la cara i no amagar-se», ha dit. Conill ha dit que aquest serà un «mandat clau» per projectes com ara el canvi de model de residus, l’habitatge, l’aigua, la mobilitat o la transformació del barri del Rec. «És un mandat clau, d’ara o mai. I només ho farem possible des de la política de l’acord i els consensos de ciutat», ha exposat. Per això, ha emplaçat a l’alcalde a «treballar» a favor d’aquests acords i a «superar la lògica del guanyar o perdre» i a «treballar pel bé comú».

Des de la CUP, el candidat i portaveu, Pau Ortínez, ha agraït la confiança dels 2.000 votants i ha remarcat que van ser el partit que va sortir «més reforçat» de les eleccions. Ha apuntat que faran «d’altaveu» de la ciutadania i les entitats i que durant els propers 4 anys tindran «un peu a l’Ajuntament i un altre al carrer». Ortínez també ha fet una crida a totes les forces de l’oposició per «arribar a acords» i ha recordat que el govern de Marc Castells no té majoria. «Fem que es noti que una altra Igualada és possible», ha remarcat, tot afegint que posaran «línies vermelles» en aquelles polítiques que vulgui impulsar el govern de Junts i que no comparteixin. Ortínez també s’ha mostrat crític amb Igualada Som-hi i l’ha acusat de ser la «crossa» del govern en el darrer mandat.

Mar Martí / ACN

FER UN COMENTARI

*