Inici Destacats Marc Castells governarà amb PSC i Comuns a la Diputació de Barcelona

Marc Castells governarà amb PSC i Comuns a la Diputació de Barcelona

COMPARTIR

Aquest dijous s’ha resolt la incògnita del sentit del vot de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells (Junts per Igualada), al ple de constitució de la Diputació de Barcelona. Castells va ser escollit diputat provincial per l’Anoia, on Junts havia estat la força més votada. L’alcalde igualadí -i el de Torrelles de Foix, Sergi Vallès- s’havien integrat al grup de Junts a la Diputació però en realitat pertanyen a la formació Impulsem Penedès, integrada per alcaldes i regidors de l’entorn postconvergent.

Castells i Vallès han votat favorablement al govern de la socialista Lluïsa Moret a canvi de formar-ne part amb els Comuns i Tot per Terrassa (TxT). Moret ha obtingut majoria simple en segona votació després que, en una primera ronda, no hagi aconseguit el mínim de 26 vots de la majoria absoluta.

Vot favorable a canvi d'»inversions estratègiques» per a l’Alt Penedès, Anoia i Garraf.

L’entorn de Marc Castells i Sergi Vallès ha reivindicat que no es tracta d’una decisió personal sino avalada pels alcaldes i regidors de l’Anoia i el Penedès a canvi d’aconseguir «destacades inversions estratègiques» per a les comarques de l’Alt Penedès, Anoia i Garraf.

Alcaldes i alcaldesses de les tres comarques han signat un document sota el títol ‘Acord de Sant Quintí de Mediona’ de suport a la decisió de formar part del govern de la Diputació. Concretament està signat pels alcaldes i alcaldesses de Puigdàlber, Font-Rubí, Sant Quintí de Mediona, Montmaneu, Santa Fe del Penedès, La Torre de Claramunt, La Llacuna, Cabrera d’Anoia, Veciana, Cubelles, Sant Pere Sallavinera, Canyelles, Castellví de la Marca, Olèrdola (actualment és tinent d’alcaldia però accedirà al càrrec en 2025), Calonge de Segarra, Avinyonet, Torrelles de Foix i Igualada.

Un acord que suposa, segons expliquen, un programa «d’inversions estratègiques» per a les tres comarques per aquest mandat 2023-2027, als ajuntaments, a les mancomunitats i als consells comarcals de la Vegueria del Penedès. Per desenvolupar projectes d’equilibri territorial, de desenvolupament econòmic i turístic, d’àmbit social, de reptes vinculats al canvi climàtic i infraestructures per a l’estalvi d’aigua, entre d’altres.

Impulsem el Penedès, creat amb l’objectiu de defensar la veu del territori allà on tingui representació, entén la Diputació de Barcelona com una de les principals institucions al servei dels Ajuntaments. I, segons argumenten, aquest fet ha estat «decisiu» per arribar a aquest acord, el qual «prioritza clarament el territori, que vol ser tractat d’acord amb la seva singularitat i les seves potencialitats dins la demarcació de Barcelona».

Tot i desmarcar-se de Junts a la Diputació, Impulsem el Penedès assegura té la voluntat de «seguir treballant per construir un espai polític central amb forces polítiques com Junts per Catalunya, els quals han estat capaços de crear la coalició Compromís Municipal que ha donat uns grans resultats arreu del país».

ERC diu que l’acord «evidencia» que Junts «no és de fiar»

El número tres de la llista d’ERC al Congrés per les eleccions del 23-J, Francesc-Marc Álvaro, ha apuntat que l’acord de Marc Castells i l’alcalde de Torrelles de Foix amb PSC, comuns i Tot per Terrassa a la Diputació de Barcelona «evidencia» que el partit de Laura Borràs «no és de fiar». Durant una roda de premsa aquest dijous a Sants, Álvaro ha subratllat que, «a l’hora de la veritat», Junts no controla el seu espai. En aquest sentit, el candidat ha instat la direcció dels exsocis de Govern a «posar ordre», perquè el seu «desgavell» té una «repercussió institucional molt greu». A més, ha constatat que també genera «més desconcert» entre el públic independentista: «Junts fa coses estranyes i no controla els seus diputats», ha conclòs.

ACN

FER UN COMENTARI

*