L’Associació La MaCa i l’Escola Municipal d’Art i Disseny, La Gaspar, han signat un acord de col·laboració per impulsar la Beca Manel Caro, una beca destinada al foment de la creativitat al barri del Rec i a la ciutat d’Igualada.
La beca, que duu el nom de l’activista social i cultural Manel Caro, anirà dirigida a alumnes i exalumnes de l’Escola La Gaspar i consistirà en una residència gratuïta d’un any a l’Espai Creatiu de La Maca al barri del Rec. Així doncs, es donarà l’oportunitat a persones joves que encara no estiguin consolidades professionalment, a tenir el seu propi espai i estudi en un coworking, alhora que podran gaudir del suport i assessorament dels professionals que ja l’habiten. Es pretén també d’aquesta manera, dotar de noves opcions i oportunitats professionals a aquelles persones que acabin els seus estudis i evitar així, en certa mesura, la fuga de talent jove de la ciutat.
Enguany la Beca Manel Caro anirà destinada a dissenyadors/es gràfics/ques i es convocarà durant el Workshop de 8 a 8, que tindrà lloc aquest dimecres 19 de juny a l’Adoberia Bella, on s’elaborarà el cartell de la Festa Major d’Igualada. Totes aquelles persones que estiguin interessades en la beca, podran presentar la sol·licitud allà mateix juntament amb el cartell que hagin elaborat durant el Workshop, i un jurat especialitzat, amb membres de La MaCa i La Gaspar, n’escolliran la guanyadora que s’anunciarà el següent divendres 21 de juny durant La Gaspar Design Fest a l’Adoberia Bella.
El programa de La Gaspar Design Fest arrencarà amb un workshop que enguany creix i ofereix dues opcions de participació, una opció en l’àmbit del disseny gràfic i una altra opció en l’àmbit del cuir. L’opció gràfic estarà guiada per Raúl Ramos, de l’estudi Pinkmorro, que ajudarà els alumnes i exalumnes participants a conceptualitzar i dissenyar el cartell de la Festa Major 2019. L’altra opció, la del cuir, estarà dirigida per la dissenyadora Olya Dubovik , que guiarà l’alumnat participant a vestir un nou outfit pel Tonet Blanquer, un dels gegants de la imatgeria igualadina.
Dijous es farà una conferència sobre la gestió del color en el cicle de vida dels productes a càrrec d’Atlantic Devices i l’institut Pantone i finalment, divendres, es farà una festa de cloenda que inclourà un networking i la presentació dels resultats dels workshops.
L’Associació La MaCa es va constituir el passat 2016 amb la voluntat de promoure i realitzar projectes que ajudin a la recuperació, restauració i desenvolupament sostenible del barri del Rec d’Igualada, en base a valors com la cooperació, la col·laboració, la innovació social, el coneixement compartit, l’ecologia i la participació ciutadana.
La primera gran acció de l’Associació va ser la recuperació i rehabilitació d’un espai industrial en desús, per instalar-hi la seva seu social i convertir-lo en un espai creatiu multidisciplinari. L’edifici, de tres plantes, acull actualment diverses empreses i freelances, totes elles vinculades al món del disseny, la cultura, el patrimoni i la gastronomia.
Habiten l’Espai Creatiu La MaCa, el dissenyador web Jordi Carner, la cervesera artesana La Lenta, l’empresa de turisme cultural Anoia Patrimoni, els grafistes Nil Morist i Marina Camprubí, el dissenyador de productes digitals Toni Argelich, el gestor cultural Roger Mula, el dissenyador de moda Xavi Grados, la historiadora del disseny Isabel del Río i l’il·lustrador Xavier Mula.