Inici Cultura Un llibre recupera la història de les masies de Sant Martí de...

Un llibre recupera la història de les masies de Sant Martí de Tous

COMPARTIR

L’Elisa Vidal ens presenta un nou treball de recerca. En aquesta ocasió serà el primer volum dels 6 que té previst editar, de “HISTORIA DE LES MASIES”, en aquest cas del terme de Tous i els seus agregats Fillol i La Roqueta. El treball consisteix en la transcripció dels documents trobats en diferents arxius: l’ACA, L’Arxiu Comarcal d’Igualada, els de les Parròquies de Tous i Fillol, l’Arxiu diocesà de Vic i el de Tarragona. L’estudi data des del s. IX fins a finals del s. XIX.

A l’any 1983 es crea l’Associació dels Amics de Tous, amb la finalitat d’impulsar la tasca de recerca històrica, recuperant el passat en totes les seves vessants. L’Elisa, des del seu inici, n’ha format part molt activament.

En aquest llibre l‘Elisa de manera senzilla i planera ens ha volgut apropar a les persones que hi varen viure, les seves costums, el fer del dia a dia i que formen part del nostre passat, l’essència, els coneixements, la llengua i les tradicions, essent una part estructural molt important de la societat catalana.

Hi ha comptabilitzades 80 masies entre Tous, La Roqueta i Fillol, de les quals, 15 se n’ha trobat documentació, però estan desaparegudes i 52 que hi son, però de les quals no s’ha trobat rastre escrit.

El propòsit d’aquesta publicació és donar a conèixer als mes petits, d’on són i el perquè el seu poble és com és . Cal descobrir per poder entendre .

L’Elisa des de fa 8 anys que cada mes fa unes xarrades i sortides on explica als alumnes de l’Escola de Primària Cérvola Blanca de Tous, fets del poble, costums, instruments i materials de la pagesia i la seva utilització, per al seu coneixement.

La presentació tindrà lloc el divendres 7 d’abril de 2017, a les 21h. a “La Casa del Teatre Nu” de Sant Martí de Tous.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*