Inici Societat “Les Llàgrimes de Sant Llorenç”, a l’Observatori de Pujalt

“Les Llàgrimes de Sant Llorenç”, a l’Observatori de Pujalt

COMPARTIR

Un any més l’Observatori de Pujalt obrirà les portes per tal de fer l’observació de la pluja d’estels més famosa, la coneguda com a “Les Llàgrimes de Sant Llorenç” o “Perseides”. Serà el proper 12 d’agost. L’activitat començarà a les 21:30h de la nit amb una xerrada explicativa sobre el fenomen i altres fenòmens astronòmics. A partir de les 22:00h, ja amb la foscor suficient, es podrà començar a observar el fenomen als voltants de l’Observatori de Pujalt. Es recomana portar una màrfega per estirar-se o una cadira, roba d’abric i ganes per observar el cel nocturn. També és aconsellable portar prismàtics i algun lot amb llum vermella.

Per altra banda, aquest any també es portaran a terme activitats a la tarda relacionades amb la meteorologia i l’astronomia en dues sessions, de 18h a 19h i de 19h a 20h. L’activitat de la tarda té un cost de 2€, l’activitat de nit és gratuïta. Durant la nit també es portarà a terme de forma puntual l’observació del planeta Saturn i més tard de la Lluna.

Cal reserva prèvia, tan per les activitats de tarda com per les activitats de nit. Per fer-la cal enviar un whatsapp al telèfon 636 505 197, deixant un nom, el nombre de persones per qui es fa la reserva i una adreça electrònica de contacte. Les places són limitades.

Aquest any a més hi haurà servei de bar a partir de les 20:30h amb venda d’entrepans freds i calents i begudes.

Des de l’Observatori recomanen fer una ullada al plànol sobre on aparcar, els llocs d’observació i el lloc de les xerrades que trobareu a www.observatoridepujalt.cat.

Els Perseids són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. S’anomenen Perseids en referència al seu radiant (punt d’origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu.

Aquest cometa descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d’aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa poden produir impressionants traces de llum.

La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n’observen més és entre els dies 8 i 14 d’agost, i assoleix un màxim d’activitat al voltant del 12 d’agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons l’any.

Els Perseids s’anomenen també llàgrimes de sant Llorenç per la proximitat de la festa de Sant Llorenç -10 d’agost- al màxim de la pluja. Com que els Perseids apareixien la nit que se’l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat.

FER UN COMENTARI

*