Inici Destacats L’Hospital Universitari d’Igualada incorpora una nova tècnica per operar la pròstata amb...

L’Hospital Universitari d’Igualada incorpora una nova tècnica per operar la pròstata amb làser

COMPARTIR

L’Hospital Universitari d’Igualada ha incorporat recentment una nova tècnica quirúrgica per a les cirurgies de pròstata: la tècnica de l’enucleació prostàtica amb làser d’holmi (HoLEP). De moment ja s’ha realitzat amb èxit en 5 pacients amb uns resultats excel·lents.

Es tracta d’una tècnica destinada a operar els pacients que pateixen obstrucció de la orina d’origen benigne, una patologia que afecta els homes sobretot a partir de 50 anys. En els casos en què el creixement natural de la pròstata estreny la uretra i, en conseqüència, dificulta el pas normal de l’orina s’ha de recórrer a la medicació, però si la medicació no és suficient o el pacient té complicacions, s’aconsella intervenir quirúrgicament.

La tècnica HoLEP permet accedir amb el làser a la pròstata a través del conducte de la uretra i extreure el màxim de teixit del nucli de la pròstata. El resultat és durador, s’eviten les reoperacions i els pacients recuperen la normalitat en orinar. A més es tracta d’una tècnica molt efectiva i molt segura perquè evita els sagnats i les transfusions de sang.

La implantació d’aquesta nova tècnica a l’Hospital Universitari d’Igualada, que ja s’utilitza en hospitals d’arreu del món amb altíssima efectivitat, ha estat possible gràcies a la incorporació al passat mes de març del nou cap del Servei d’Urologia, Héctor López, reconegut especialista en cirurgia làser de pròstata. El doctor Héctor López explica que en l’àmbit de la urologia “aquesta tècnica suposa un canvi de paradigma”, ja que “és duradora, és molt segura i està indicada per a tot tipus de pacients, tant per aquells amb pròstates de mida gran que fins ara s’havien de sotmetre a una cirurgia oberta a través de l’abdomen com per aquells amb la pròstata més petita”. López explica que té avantatges afegits, com ara el de poder tractar les pedres a la bufeta amb el mateix làser durant la intervenció.

Més de 80 intervencions de pròstata cada any a Igualada

El cap del servei d’urologia, Héctor López, preveu poder realitzar una mitjana de 8 intervencions de pròstata amb làser cada mes a l’Hospital Universitari d’Igualada, fet que suposarà poder operar més de 80 pacients cada any amb aquesta nova tècnica.

A més, gràcies a aquest nou làser incorporat el passat mes de març, molt properament l’hospital igualadí també podrà fer el tractament quirúrgic de les litiasis urinàries (formació de càlculs o pedres), a nivell vesical, uretral i renal. A part d’aquestes tècniques també s’implementaran cirurgies laparoscòpiques urològiques, com les cirurgies renals, laparo i retroperitoneoscòpiques.

López Llauradó, un referent en cirurgia làser de pròstata

El doctor Héctor López Llauradó es va incorporar el passat mes de març com a nou cap del servei d’Urologia al Consorci Sanitari de l’Anoia. És llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Rovira i Virgili i està acreditat amb suficiència investigadora per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va obtenir la plaça MIR d’Urologia a la Fundació Puigvert i és professor associat de Medicina a la Universitat de Vic. Amb una extensa experiència, ha treballat com a adjunt d’Urgències d’Urologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron i fins el gener de 2024 va ser cap del Servei d’Urologia a la Fundació Althaia. És especialista en cirurgia làser de pròstata, concretament la tècnica de l’enucleació prostàtica amb làser d’holmi (HoLEP) en la qual ha format diferents uròlegs i hospitals a Catalunya i l’Estat i ha organitzat diversos cursos de formació continuada.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*