Inici Destacats L’Hospital Universitari d’Igualada acollirà una jornada sobre la prevenció del càncer colorectal

L’Hospital Universitari d’Igualada acollirà una jornada sobre la prevenció del càncer colorectal

COMPARTIR

El Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) celebra la I Jornada Interdisciplinària de Cribratge de càncer colorectal a l’Anoia, que tindrà lloc aquest divendres 9 de juny a l’Hospital Universitari d’Igualada. Amb una dotzena de ponents convidats, aquesta trobada vol fer d’altaveu sobre la importància de la prevenció i el paper clau que tenen els professionals de la salut per incentivar la participació de la població al Programa de cribratge de càncer de còlon i recte.

La jornada, organitzada per l’Oficina Tècnica de Cribratge de l’Anoia (CSA), està adreçada als professionals sanitaris de la comarca, especialment dels àmbits d’Atenció Primària i farmacèutics, com a interlocutors indirectes del programa poblacional. En les diverses ponències i taules rodones, s’abordarà el cribratge poblacional de càncer colorectal des de diferents perspectives, parlant tant del paper dels professionals d’Atenció Primària, com del paper de la farmàcia comunitària, i el seguiment que es fa als pacients. També hi haurà dues ponències centrades en l’àmbit de la comunicació, una sobre estratègies comunicatives per a cada usuari, a càrrec de Diana Garcia, formadora experta en Comunicació Interpersonal i Coach, i una altra sobre la ciència de la microbiota, que donarà les pautes per alimentar les bactèries intestinals i cuidar la salut cuinant, a càrrec de la periodista especialitzada en ciència i salut, Cristina Sáez.

Durant la jornada, la cap de la Unitat de Cribratge de l’Anoia, Marta Banqué, i la infermera coordinadora de l’Oficina de cribratge, Assumpta Espinagosa, presentaran els pòsters amb els resultats del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a l’Anoia dels darrers anys.

Més de 14.000 persones han participat al programa de cribratge de càncer de còlon i recte a l’Anoia en els darrers dos anys

Durant els anys 2021 i 2022 han participat el programa més de 14.300 persones, amb una participació que se situa al voltant del 52%. Per això cal insistir en la importància del cribratge com la millor eina per detectar càncers en estadis inicials i així augmentar la supervivència. En aquests 2 anys s’han detectat 24 càncers colorectals  i s’han fet 509 colonoscòpies.

Com funciona el programa?

Els ciutadans que poden acollir-se al programa (les dones i homes d’entre 50 i 69 anys) rebran una carta d’invitació per correu postal. Per participar-hi han d’anar amb la carta a una de les farmàcies adherides al programa, on els hi facilitaran tot el necessari per fer la prova. En aquest cas, es tracta d’un bastonet, per recollir la mostra de femta, i un tub amb un líquid on s’hi diposita el bastonet amb la mostra. La prova es pot fer de manera senzilla a casa, seguint les instruccions.

Un cop realitzat el test, s’ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible (si no, es pot guardar a la nevera). El resultat es comunicarà per carta passades unes setmanes. Si en la prova es trobessin indicis de sang, tot i que el més probable és que es tracti d’una lesió benigna, es proposarà fer una visita d’infermeria per valorar si cal fer una colonoscòpia, que és una exploració de l’interior del budell, per descartar cap lesió en el còlon o recte. Mitjançant aquesta prova, es poden detectar i extirpar els adenomes abans que es desenvolupi el càncer. La colonoscòpia es fa amb sedació i té un risc baix de complicacions.

El cribratge, la millor eina de prevenció

El Departament de Salut fa una crida a participar als cribratges poblacionals, ja que permeten incidir en la població aparentment sana per detectar possibles malalties i és, actualment, l’eina més eficaç per millorar el pronòstic del càncer. Detectar un càncer en estadis inicials permet aplicar tractaments menys agressius, amb menys seqüeles i amb una probabilitat de curació més alta.

La prevenció és clau davant el càncer, per això, a més de participar en els programes de detecció precoç, cal tenir cura de la pròpia salut: seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics i fer exercici físic regularment; limitar el consum d’aliments amb greixos d’origen animal i de carns vermelles i processades; no fumar, i evitar o moderar el consum de begudes alcohòliques.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*