Inici Blocs Les mentides del senyor alcalde

Les mentides del senyor alcalde

COMPARTIR

[Img #32295]Al darrer ple de setembre de l’Ajuntament d’Igualada hi va haver una picabaralla provocada per les beques d’ajuts als estudiants igualadins no concedides per part de l’Ajuntament. Si fem una mica de memòria, els Socialistes d’Igualada varen donar suport als pressupostos de CiU per al 2016 amb algunes propostes o condicions, entre elles la de concedir beques per a universitaris igualadins amb un valor total de 50.000 euros. Aquestes beques, però, no han estat sol·licitades en el seu conjunt, ja sigui per una mala campanya per part de l’Ajuntament o perquè el barems per atorgar-la eren massa justos. No tinc la certesa absoluta, però si sabem que el consistori igualadí només se n’han gastat 13.000 euros del 50.000 que, en principi, tenien acordat CiU i Socialistes d’Igualada. Amb els 37.000 euros sobrants l’equip de govern d’Igualada ha decidit que els reinvertirà en el Ballon Festival (els globus d’Igualada) i el projecte Retailink Urbactill, dedicat a realitzar trobades entre empreses europees per crear Plans d’Acció Local, en comptes de reubicar-los a polítiques socials.

 

Jo no vull parlar sobre si és correcte o no aquest traspàs de diner, tot i tenir els meus dubtes sobre la necessitat de que els igualadins haguem de re-finançar els projectes econòmics d’algunes empreses privades (cal recordar que ja se’ls hi atorga pressupost anual), en comptes de finançar la mobilitat i les matrícules dels estudiants igualadins, ara que l’educació ha tornat a ser un privilegi. Jo només vull criticar i desmuntar el discurs que l’alcalde Marc Castells va dir en relació als pressupostos aprovats per al 2016.

 

Segons el batlle, degut a que els pressupostos del 2016 han estat els més socials de la historia, no ha calgut retornar aquests 37.000 euros a les polítiques socials. Al contrari, en tant que l’alcalde sosté que els pressupostos del 2016 han estat els més socials de la historia d’Igualada, ha cregut oportú fer un traspàs de despesa social a despesa empresarial privada. Així, la mossegada ha estat, de nou, als pressupostos socials per afavorir entitats privades, en nom de la “justícia social”. Però estem a l’era de la informàtica i la transparència, i si busquem una mica, a la mateixa web de l’Ajuntament podem veure que l’alcalde d’Igualada menteix i fa demagògia.    

 

Si contrastem les dades, podem observar que, en els darrers 7 anys, el pressupost anual que més ha invertit en despesa social ha estat el de l’any 2011, amb el 12% del pressupost anual total i, per tant, amb 5.367.665.21 euros per despesa social, mentre que al 2016 la despesa ha estat de 3.781.427,77 euros. Fins i tot els pressupostos en despesa social del 2014 i del 2015 passarien per davant dels del 2016, amb una despesa superior en 400.000 euros anuals ambdós. Cal afegir que els pressupostos generals del 2016 per a l’Ajuntament d’Igualada han estat els més elevats dels darrers 7 anys, però tot i així s’ha invertit percentualment menys en l’àmbit social a l’any 2016 que durant els anys 2011, 2013, 2014 i 2015. Una darrera dada més: el govern de CiU presidit per Marc Castells des del 2015 ha invertit menys de 100 euros anuals per igualadí, quan governs anteriors en varen invertir més de 130 euros.

 

Així doncs, quan el batlle d’Igualada diu que els pressupostos del 2016 són els més socials de la historia d’Igualada, menteix, i a sobre fa demagògia perquè apel·la a una realitat cada vegada més punyent: la precarietat dels ciutadans. No només els pressupostos d’aquest any no han estat els més socials, sinó que a sobre ha fet una mossegada d’almenys 37.000 euros a pressupost social en benefici del capital privat.

 

Pensen alguns que per repetir una mentida mil vegades aquesta esdevé veritat, i només l’oblit ens permet que així sigui. Una mentida mai viu fins a fer-se vella, però per gracia d’uns i desgràcia d’altres, l’hemeroteca i les fonts informàtiques no permeten que les mentides es facin velles.  

 

DESPESA EN ACTUACIONS DE PROTECCIÓ I PROMOCIÓ SOCIAL

 

(Informació extreta de la web de l’Ajuntament d’Igualada: https://www.seu-e.cat/web/igualada/govern-obert-i-transparencia/gestio-economica/pressupost/pressupost/despeses-per-programa)     

 

[Img #32296]

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*