Inici Societat L’asteroide 1994 PC1, seguit des de l’Observatori de Pujalt

L’asteroide 1994 PC1, seguit des de l’Observatori de Pujalt

COMPARTIR

Durant els darrers dies des de l’Observatori de Pujalt s’ha estat fent el seguiment de l’asteroide 1994 PC1 que té una mida de 1km de diàmetre i que dimarts a les 22:51h, hora catalana, va passar pel punt més proper a la Terra a 1,9 milions de quilòmetres. Això és unes 5 vegades la distància entre la Terra i la Lluna. Aquest asteroide va ser descobert el 1994 des d’Austràlia i pertany al grup d’asteroides Apolo els quals donen voltes al Sol en òrbites properes a la Terra.

Des del Parc Astronòmic de l’Observatori de Pujalt, Josep Maria Llenas ha fet aquest seguiment amb el nou telescopi Guille i de Solà, el TGS. Aquest telescopi ha començat, doncs, la seva tasca d’investigació col·laborant en l’aportació de dades per a la comunitat científica. En breu, quan les condicions epidemiològiques ho permetin, es portarà a terme la inauguració d’aquest gran telescopi.

Des de l’Observatori remarquen que aquest asteroide no és cap perill per a la Terra a hores d’ara, però, el seguiment d’aquest i molts altres ajuden a la comunitat científica a poder ajustar molt millor properes aproximacions en un futur. Recordar que al mes de novembre des de la NASA es va llençar la missió DART que té com objectiu impactar amb un asteroide per tal de poder variar lleugerament la seva òrbita i així poder comprovar si amb la tecnologia actual som capaços els humans de desviar asteroides. Recordar que l’asteroide o cometa que va extingir els dinosaures es calcula que  mesurava uns 10km.

L’observatori astronòmic de Sant Martí Sesgueioles detecta un bòlid

L’observatori astronòmic de Sant Martí Sesgueioles (UMA/SMA/F.Grau), conjuntament amb altres quatre estacions de la Xarxa de la Universitat de Màlaga i de la Societat Malaguenya d’Astronomia, concretament per la d’Àger (UMA/SMA/J.L.Salto), Masquefa (UMA/SMA/E.Reina), Cabrils (UMA/SMA/R.Naves) i Mataró (UMA/SMA/J.Lopesino), van detectar dissabte 15 de gener, la caiguda d’un bòlid al Pirineu, concretament al nord de la província d’Osca.

El bòlid va començar a ser visible a 64 km d’alçada en el límit entre les províncies de Lleida i Osca. Es va desplaçar 36 km en direcció sub-oest, a una velocitat mitjana de 45.700 km per hora. Pel càlcul de l’òrbita, es considera que forma part d’un asteroide.

L’observatori astronòmic UMA/SMA/F.Grau de Sant Martí Sesgueioles està coordinat per Ferran Grau, enginyer informàtic de sistemes i astrònom amateur. Des del seu Observatori privat de ca l’Ou, situat a Sant Martí Sesgueioles, es centra principalment en l’observació de Exoplanetes (planetes que giren al voltant d’altres estrelles fora del sistema solar). La seva tasca la fa en col·laboració activa amb la base de dades ETD, el programa TESS de la NASA, ExoClock de la ESA i amb investigadors de diferents universitats.

 

FER UN COMENTARI

*