Inici Destacats L’Arxiu Comarcal fa memòria dels Tres Tombs d’Igualada en un any sense...

L’Arxiu Comarcal fa memòria dels Tres Tombs d’Igualada en un any sense la tradicional cercavila

COMPARTIR

«Els Tres Tombs d’Igualada. Cultura i tradició» és el títol d’una nova exposició en format vídeo impulsada per l’Arxiu Comarcal de l’Anoia. La mostra s’afegeix a altres iniciatives anteriors que, en el marc del cicle «Catalunya des dels arxius: esdeveniment i festes populars digitals» vol posar en valor el fons de l’arxiu anoienc i, alhora, mantenir el caliu d’unes celebracions marcades per la pandèmia del coronavirus.

L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada organitza des de fa gairebé dos segles les seves festes patronals a l’entorn de Sant Antoni Abad. Enguany, sense la tradicional cercavila, les festes es limiten a un ofici amb un acte simbòlic per mantenir la celebració.

La festa dels Tres Tombs a Igualada és una mostra viva de la importància de les celebracions de Sant Antoni en el conjunt del territori català. Són milers els pobles que fan festa en aquestes dates. Aquí la transcendència històrica dels traginers, amb l’entitat més antiga de Catalunya i que es remunta a l’any 1822, l’han convertit en una diada molt especial.

La cercavila dels “Tonis” com així són coneguts els participants en els Tres Tombs va tenir un especial relleu a l’any 1960, amb la construcció de la “Diligència Igualadina”, reproducció exacte de les que feien el recorregut Igualada – Barcelona, i que tirada per cinc, set o una vegada amb nou cavalls enriqueix de manera extraordinària la multicolor desfilada anyal dels Tres Tombs.

L’any 1972 es va commemorar el 150è aniversari de la Bandera Petita i també, la constitució del Gremi. Un nou guardó va enfortir els valors tradicionals i folklòrics de la festa l’any 1974: ’ajuntament va atorgar a l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, la Medalla de la Ciutat al mèrit cultural. L’any 1976 l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada va rebre el reconeixement de la Diputació de Barcelona de la Medalla d’Or de la Província. L’any 2009 l’entitat va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi i l’any següent va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional.

Les imatges mostrades al vídeo són des dels anys seixanta del segle XX al 2015 i són una tria de les pel·lícules que han estat dipositades a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, per particulars i cineastes amateurs.

FER UN COMENTARI

*