Inici Cultura El Govern atorga el Premi Nacional d’Artesania 2023 a la directora del...

El Govern atorga el Premi Nacional d’Artesania 2023 a la directora del Museu Paperer de Capellades

COMPARTIR

La Generalitat de Catalunya, per mitjà del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, ha reconegut amb el Premi Nacional d’Artesania 2023 la tasca de formació, recerca i innovació en la fabricació de paper artesà, i la trajectòria al capdavant del Museu Molí Paperer de Capellades de la mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola.

Així mateix, també ha concedit el Premi al Talent Jove a la dissenyadora Sílvia Conde Tragant; el Premi Emprèn al torner Jordi Pladevall Arxé de La Torneria, el Premi Prestigia a l’Ajuntament de Montblanc pel festival Terrània; i el Premi Restaura al restaurador Aleix Alvarez Vall del Taller Avall.

Amb aquests 5 guardons el Govern vol reconèixer la vàlua i la rellevància que té l’artesania dins la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li la màxima projecció mitjançant el reconeixement de la feina del sector. El Premi Nacional d’Artesania està dotat amb 7.000 euros, una peça commemorativa i l’exposició de l’obra al Centre d’Artesania Catalunya. El Premi Emprèn està dotat amb 2.500 euros; i el Premi al Talent Jove, a més d’una dotació de 500 euros, rebrà una sessió d’acompanyament per desenvolupar el projecte guanyador.

El lliurament dels guardons es farà el dilluns 19 de febrer a les 17.00 hores en un acte al Palau de la Generalitat, que estarà presidit pel president del Govern, Pere Aragonès i Garcia, i pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió. En l’acte també es lliuraran els Diplomes de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2023 (adjuntem document dels 12 guardonats amb els Diplomes).

Victòria Rabal Merola rep el premi per la seva extensa labor de formació, investigació i innovació en la fabricació de paper artesà, portant-lo a un estadi més enllà de la tradició amb la creació de nous formats, colors i textures; per la seva llarga trajectòria al capdavant de la direcció del Museu Molí Paperer de Capellades, convertint-lo en un referent en el sector artesà, i pel seu llegat artístic. Rabal és mestra artesana paperera, membre fundadora de l’International Association of Papermakers and Artists (IAPMA), i també ha estat presidenta de l’Associació d’Artistes i Artesans de l’entitat FAD. Foment de les Arts i del Disseny. Ha col·laborat en diferents projectes creant papers especials per Casa Cacao (Germans Roca), Carme Ruscalleda, Ferran Adrià, Misui (Unión Suiza), per a l’Abadia de Montserrat, la Sagrada Família, o per artistes de renom com Jaume Plensa o Miquel Barceló. En l’àmbit de la investigació, ha participat en recerques i en el desenvolupament de nous papers apostant per l’economia circular i la impressió 3D. En la vessant formativa, ha impartit tallers sobre paper fet a mà a Catalunya i arreu. Així mateix, en la vessant artística, la seva obra s’ha mostrat en galeries, museus, fundacions i fires d’art, nacionals i internacionals.

 

 

 

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*