Inici Destacats L’arbre de Maig llueix un any més a Igualada

L’arbre de Maig llueix un any més a Igualada

COMPARTIR

Fotos: Eduard Moya

Dissabte 18 de maig es va celebrar a Igualada la festa de l’arbre de maig. Un pi de 19,5 metres d’alçada es va plantar el passat dissabte al bell mig de la plaça Pius XII. Era la culminació d’una gran diada que va combinar aspectes culturals, tradicionals, esportius i mediambientals, i en la qual s’hi va observar una gran implicació i participació de la ciutat.

Sense son a les orelles i amb moltes ganes, un grup de persones tot i el plugim matiner es van reunir a les 7 del matí a la plaça Pius XII, convocades per l’Associació Arbre de Maig d’Igualada. El grup integrat per gent de totes les edats va fer camí cap als boscos situats a les parellades, Vilanova del Camí. Un cop allí, van tallar un pi ben alt, recte i prim escollit uns dies abans. L’arbre, altrament anomenat “Maio”, va ser tallat a cops de destral i amb l’ajuda d’una corda i la força de tothom es va fer caure. Seguidament es va desbrancar, tot deixant-ne les branques de la part superior. Després hi va haver un bon esmorzar amb coca i pa amb tomàquet amb botifarra per tal d’agafar forces per al següent acte de la festa: la portada de l’arbre fins a Igualada. Durant el trasllat, que es fa amb l’arbre a les espatlles dels participants de la festa, es van estrenar unes rodes per a facilitar el transport de l’arbre fins al Pla del Pare Mariano, on va ser carregat a espatlles. L’arbre va arribar a la plaça vora la una del migdia, quan es va procedir a retirar l’escorça de tot el tronc, a excepció del plomall. La fusta tendra de color beix clar quedava al descobert, amb un tronc ben llis i net.

Sense més demora, va tenir lloc el moment més esperat de la festa: la plantada de l’arbre.

Amb ajuda de forques, cordes i molts braços, el “Maio” es va plantar al mig de la plaça amb gran espectacularitat. Enguany la direcció de la plantada va ser a càrrec de la Magalí Baulida, la primera plantadora del maio. Un cop assegurat a la part inferior amb tascons de fusta, el “Maio” d’Igualada tornava a lluir al mig de la Plaça Pius XII davant l’esclatat de joia i de grans aplaudiments de tota la plaça. Va ser, sens dubte un èxit col·lectiu fruit de l’esforç de tothom. Acte seguit, una cinquantena de persones van gaudir d’un dinar popular.

A les cinc de la tarda, es va donar pas al concurs de grimpaires. Una vintena de valents van desafiar la gravetat enfilant-se al llarg tronc de l’arbre de Maig, assegurats amb corda i arnes. Als que van aconseguir arribar fins al plomall se’ls va recompensar amb un fuet. A més, els més ràpids es van endur una panera del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, pels adults, i un paquet d’hores a l’Ingravita, pel premi a infants. Uns premis ben merescuts per a uns àgils grimpaires. Finalment, per cloure l’acte, hi va haver una actuació musical a càrrec d’Argelagues. La música i les danses al voltant de l’arbre es van allargar fins les nou del vespre, quan es va posar punt i final a la dotzena edició de la festa. L’entitat ha agraït la col·laboració de totes les empreses, entitats i persones que van fer possible la festa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*