Inici Destacats L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada inicia les seves festes gremials

L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada inicia les seves festes gremials

COMPARTIR

Un any més, l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada donarà pas a les festes gremials amb els primers actes, per tal de celebrar el 197è aniversari.

Aquest divendres 11 de gener a les 12 del migdia, les festes s’anunciaran amb el tradicional repic de campanes i dispar de morterets; i a les 8 del vespre al Saló de Plens de l’Ajuntament, tindrà lloc la proclamació dels nous banderers i pubilles. Enguany els portadors de la bandera petita seran els germans Jorba Castellví (Rafael i Francesc), i Josep Costa i Estrada serà el portador de la bandera gran. Pel que fa a la pubilla, aquest honor correspondrà a Ariadna Font i Expósito, acompanyada de les seves dames d’honor Alba Tort i Paredes i Gemma Grau i Corbella.
L’acte acadèmic que acompanyarà la proclamació anirà a càrrec de Daniel Vilarrúbias i Cuadras.

Diumenge 13 de gener i a les 12 del migdia, al Museu de la Pell d’Igualada, es es realitzarà un taller familiar adreçat a nens i nenes de partir de 6 anys: “Prepara’t pels Tres Tombs”. En el taller es podrà conèixer l’antic ofici de baster o guarnicioner a través de les selles de muntar i els arreus d’animals de càrrega i es farà un petit objecte de pell inspirat en els vistosos guarniments que lluiran els cavalls durant la festa dels Tres Tombs d’Igualada. El taller ha estat organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell, amb la col·laboració de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada i el Museu del Traginer. Col·lecció Antoni Ros.

Dijous 17 per l’anada al tradicional Ofici es partirà a 2/4 de 10 del matí del carrer Sant Josep, 39 (domicili del portador de la bandera gran), i s’avançarà per la pl.de Francesc Bedós, c/Sant Josep  i per l’av.Barcelona 53, on es recollirà la bandera petita. Es seguirà per l’av.Barcelona, pel c/Òdena, c/ Custiol, pl.del Pilar, c/del Born i pl.del Bruc. El seguici anirà acompanyat també de la pubilla i les dames d’honor, així com també dels trabucaires igualadins “Els Voladors”, i de la Banda de Música d’Igualada, la qual interpretarà la solemne melodia de la Patera, per tal que els banderers facin onejar la bandera des del balcó.

A les 11h del matí i a la basílica de Santa Maria tindrà lloc el solemne Ofici, concelebrat per Mossèn Francesc Xavier Bisbal, rector «in solidum» i moderador de la cura pastoral de les parròquies de Santa Maria i la Sagrada Família i per Mossèn Eduard Flores, rector «in solidum» de les mateixes; amb la típica benedicció de panets. Assistiran també a l’Ofici el Pare Andreu Trilla, escolapi; i el Pare Jesús de Barcelona, caputxí. L’Schola Cantòrum d’Igualada acompanyarà l’Ofici amb els seus cants i al finalitzar interpretarà els goigs de Sant Antoni.

En sortir de la basílica la colla del Ball de Bastons d’Igualada farà ofrena amb alguns dels seus balls i s’afegirà a la comitiva per tal de retornar les banderes als seus domicilis.

El recorregut de tornada serà el següent: pl.del Bruc, c/del Born, pl.de l’Ajuntament, c/Santa Maria, pl.Pius XII, c/del Roser, pl.del Rei, c/Sant Jordi, Rambla General Vives, Rambla Sant Isidre, Rambla Nova, c/Santa Caterina, pl. Catalunya, c/Trobadiners, Passatge Colomer, c/Manresa, i Av.Barcelona. Un cop deixada la bandera petita s’avançarà per l’Av.Barcelona, c/Òdena, pl.Anselm Clavé, c/Mariano Cuiner i c/St. Josep nº 39, on finalitzarà el recorregut.

Un dels propers actes a celebrar, probablement el més conegut i esperat per a tothom, és el dels Tres Tombs, que enguany es duran a terme diumenge 20 de gener, i dels quals properament s’oferirà més informació.

FER UN COMENTARI

*