Inici Cultura L’Anoia llueix el seu patrimoni

L’Anoia llueix el seu patrimoni

COMPARTIR

Diferents municipis de la comarca de l’Anoia se sumen aquest cap de setmana a les Jornades Europees de Patrimoni. Els palaus, els castells, els monestirs, les fàbriques, els jardins històrics i altres espais patrimonials relacionats amb la natura -lema d’aquest any-, obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i oferiran activitats per donar a conèixer en profunditat el seu patrimoni comú, la millor manera d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració.

Presentació dels nous elements interpretatius de la Vil·la Romana de l’Espelt

El proper diumenge, 8 d’octubre, a partir de les 11:30h, tindrà lloc la presentació dels nous elements interpretatius de la Vil·la Romana de l’Espelt i l’adequació del jaciment, que ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona. Serà una jornada oberta a tothom, una iniciativa dels ajuntaments d’Igualada i Òdena amb activitats divulgatives que permetran descobrir aquest destacat element patrimonial de la Conca d’Òdena.

Aquestes restes arqueològiques del terme d’Òdena, a prop de l’Espelt, pertanyen a una explotació agropecuària d’època romana que va ser habitada fins al segle VI dC i que va quedar sepultada durant segles sota terres de conreu. A mitjans del segle passat es va constatar la seva existència, l’Ajuntament d’Igualada les va comprar l’any 1966 i, des d’aleshores, sota la custòdia del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia s’hi han fet diverses campanyes d’excavacions promogudes pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) i la Diputació de Barcelona. Des de l’any 2015 és Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya.

Les darreres actuacions de neteja i consolidació dataven de l’any 2006 però, amb les accions executades en els darrers mesos, s’ha millorat la senyalització direccional a la carretera, concretament al punt de les antigues escoles i als camins rurals d’accés a la Vil·la; s’han condicionat els marges, la tanca i la porta d’accés; i s’ha traçat un recorregut intern pel jaciment, marcat amb nova senyalització i materials explicatius. L’aixecament de nous plànols topogràfics o l’elaboració de planimetria georeferenciada ha estat indispensable per dur a terme totes les intervencions de millora i la base per elaborar una fotogrametria escalada que ha permès la creació d’un model 3D de l’entorn actual. Aquest recull d’informació també ha estat indispensable per millorar la divulgació de la Vil·la i fer arribar el coneixement d’aquesta a un públic més ampli. En aquest sentit, a més d’una nova senyalització i ampliació de la informació en plafons, també s’han generat diversos recursos enllaçats a un web, que són accessibles amb dispositius mòbils des del mateix jaciment.

Les activitats del pròxim 8 d’octubre s’iniciaran a les 11:30h, el punt de trobada són les antigues escoles de l’Espelt, des d’on Protecció Civil indicarà al visitant la ubicació de l’estacionament de vehicles habilitat especialment per l’ocasió. Els deu minuts de camí fins a la Vil·la es faran a peu i, un cop allà, es farà la presentació i parlaments a càrrec dels alcaldes d’Igualada i Òdena, Marc Castells i Francisco Guisado. La visita guiada al jaciment l’encapçalarà Xavier Bermúdez, l’arqueòleg responsable del seguiment de totes les actuacions efectuades. Finalment, els assistents seran convidats a acabar la jornada al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, per a veure l’exposició dels objectes més significatius trobats fins ara a la Vil·la i visionar les propostes de recreació virtual.

Montbui obre les portes de la ‘Casa Gran’

Aquest proper dissabte tindrà lloc la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni, una fita que a Montbui es commemorarà amb una visita al Rec comunal del Nucli Antic i també amb una visita guiada a l’antic Palau dels Comtes de Plasència (la coneguda com “Casa Gran” de Montbui). L’activitat començarà a dos quarts de sis de la tarda al Rec del Comú del nucli històric montbuienc i finalitzarà pels volts de dos quarts de vuit del vespre, en finalitzar la visita a la “Casa Gran”.

Al marge de les jornades, però relacionat amb el patrimoni, aquest diumenge, 8 d’octubre, es durà a terme una nova visita guiada al Castell de Montbui d’enguany. Aquesta visita, consistent en un recorregut pel cim de la Tossa, té com a objectiu situar en el marc dels castells de frontera, la ubicació del castell de Montbui, la seva rellevància i la seva situació estratègica, així com la importància patrimonial de l’església de Santa Maria, obra cabdal del primer romànic a la comarca.

Aquesta visita, que està previst s’inicii a les 12:00h, té un preu de 4€. Podreu trobar més informació al web www.anoiapatrimoni.cat o bé al telèfon 635 922 384.

Portes obertes al Castell de Claramunt 

El Castell de Claramunt participa, un any més, a les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), que enguany arriben a la vint-i-sisena edició. El dissabte 7 i el diumenge 8 d’octubre hi haurà jornada de portes obertes i visita guiada gratuïta a la fortalesa. L’horari d’obertura serà de 2/4 de 10 del matí a les 2 del migdia i de les 3 a les 5 de la tarda.

Aquesta activitat l’organitzen, conjuntament, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament. El Castell de Claramunt és el principal atractiu arquitectònic, històric i turístic de la Pobla. Data del segle X, té una extensió de 5.404 m2 i es troba dalt d’un turó de 461 metres des del qual hi ha una magnífica vista de l’entorn natural que l’envolta. Aquesta fortificació forma part del Patrimoni de la Generalitat. És un dels deu millors castells de Catalunya i el millor de la comarca de l’Anoia.

Calaf convida a descobrir els seus orígens

Aquest proper cap de setmana, Calaf celebra una nova edició de les Jornades Europees del Patrimoni. Per aquest motiu s’han organitzat diferents visites guiades en espais patrimonials de la població amb l’objectiu de donar-los a conèixer i fer valdre.

Dissabte es farà la visita ‘Descobreix els orígens de Calaf’ a través de la qual es fa un recorregut històric per conèixer el castell, les muralles i portals, les esglésies, la plaça fortificada. I, a més, podran pujar al campanar. Les sortides seran a la plaça dels Arbres, davant de l’Oficina de Turisme, a les 10.00, 12,30 i 16.30 hores.

El mateix dissabte es faran visites guiades al Castell de Calaf. Serà a les 11.30 i a les 13.30 hores, amb inici des de dins el castell, i a la tarda davant del Centre de Recursos per a l’Ocupació (c/Xuriguera, 42).

Qui vulgui també podrà visitar lliurement l’església de Sant Jaume, entre les 10 i les 14 hores.

Diumenge, 8 d’octubre, es podrà visitar lliurement l’ermita de Sant Sebastià, entre les 10 i les 14 hores.

Castell de Boixadors, a Sant Pere de Sallavinera

Visites guiades al castell de Boixadors de Sant Pere de Sallavinera en horari de 10.00h a 14.00h i de 16.00h a 18.00h. Situat a 848 m d’altura, és visible des de gairebé tota l’Alta Anoia. De tot el complex, resta en bon estat l’església del segle XI i una esvelta torre que es pot pujar.

Castellfollit de Riubregós

Aquest dissabte també es podrà conèixer el castell de Sant Esteve de Castellfollit de Riubregós. Documentat des del segle X, va servir durant anys d´important punt de defensa de tot Catalunya. Les visites seran a les 11.00h i a les 12.00h. En acabar la visita s’obsequiarà a tots els assistents amb coca i xocolata. Inscripció prèvia obligatòria al telèfon 93 869 30 31 o bé a castellfollitr@diba.cat.

Memorial de l’Exèrcit Popular, a Pujalt

Diumenge a les 11.00h visita guiada gratuïta al memorial de l’Exèrcit Popular, al poble de Pujalt. És un recorregut cultural apte per a tots els públics tot recordant la Guerra Civil Espanyola des del dia a dia dels soldats de l’ Exèrcit Popular de la República.

Els Prats de Rei convida a descobrir La Manresana

Diumenge a les 11.30h Visita guiada a la Torre Manresana de 21 metres d’altura i observatori d’una important batalla l’ any 1711.

Caminada al castell de Miralles

El Diumenge 8 d’octubre comença el cicle de caminades de tardor de Miralles. Diumenge es sortirà a les 8 del matí del Castell de Miralles per anar direcció a la fou de Tous i pujar fins la Creu de Ferro des d’on podrem gaudir del paisatge. Al tornar al Castell els caminants podran visitar l’església i el castell. Els interessats es poden apuntar fins el dia 6 d’octubre per telèfon al 93 808 03 01, o al 636 344 115 o per correu electrònic a st.m.miralles@diba.cat

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*