Inici Llibres ‘L’analfabeta que va salvar un país’ de Jonas Jonasson

‘L’analfabeta que va salvar un país’ de Jonas Jonasson

COMPARTIR

[Img #14386]Amb la història sense cap ni peus, però que va captivar a milions de lectors d’arreu del món, de l’avi que s’escapa d’un asil i fa la volta al món relacionant-se amb tota mena de personalitats històriques, la història de ‘L’avi de 100 anys que es va escapar fer la finestra’, el seu creador l’escriptor Jonas Jonasson, s’ha proposat aconseguir la mateixa fita i si pot ser superar-la. Serà difícil però no complicat. d’aquesta primera aventura de l’avi Allan s’han venut més de vuit milions d’exemplar. Ara el nou propòsit literari té un nou títol: ‘L’analfabeta que va salvar un país’, publicat en català per l‘editorial La Campana. La traducció a anat a càrrec de Lluís Solanes i Imma Falcó. 

 

De fet, l’èxit no ha fet canviar a l’escriptor Jonas Jonasson, que viu en una illa de la costa sueca de Gotland, on va anar a parar després de vendre’s la seva empresa de comunicació. El motiu: va tenir un infart i va decidir canviar de vida i viure amb la seva família, envoltat dels seus animals de granja i estar molt clar, també escriure. Amb aquesta nova proposta de lectura, Jonasson, ens presenta una mena de vodevil nuclear protagonitzat per una nena nascuda a als anys seixanta a Soweto.

 

L’ARGUMENT

 

La petita Nombeko és una nena òrfena que treballa netejant latrines, però el destí li té reservada una altra sort. I és que el seu talent insòlit per a les matemàtiques i la seva curiositat infinita per aprendre la catapulten a l’altra punta del món, on viurà envoltada d’excèntrics i perillosíssims personatges: tres xineses molt imprudents, un americà ceramista i desertor del Vietnam, dos agents del Mossad, dos germans bessons que oficialment són una sola persona, una activista que va contra tot, una comtessa que es dedica a cultivar patates i, és clar, el primer ministre i el mateix rei de Suècia en persona.
 

Una barreja explosiva a la qual s’hi ha d’afegir un problema encara més explosiu: un problema radioactiu de tres megatones de potència.

 

L’AUTOR

 

Jonas Jonasson va néixer l’any 1961 a la ciutat de Växjö, al sud de Suècia. Va començar a escriure fent de periodista per a diversos diaris suecs, i més tard va crear la seva pròpia productora de televisió. Però després d’uns quants anys en el sector, en Jonasson va decidir que volia fer alguna cosa diferent. Va ser aleshores quan se li va acudir el personatge d’Allan Karlsson i va començar a escriure la seva primera novel·la, L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, que ha aconseguit divertir el món sencer amb 8 milions de lectors en 40 països. La pel·lícula, que a Suècia ja s’ha estrenat amb un èxit tan espatarrant que en dos mesos s’ha convertit en la més taquillera de la història, es distribuirà a 45 països, i està previst que aquí s’estreni l’estiu del 2014 (A Contracorriente Films).

 

‘L’analfabeta que va salvar un país’ segueix el camí de la seva predecessora: s’està traduint a 35 llengües i se n’han venut ja 1.300.000 exemplars. Així doncs, amb la seva segona novel·la, Jonas Jonasson es consolida com un dels escriptors més internacionals i amb un perfil més original dins del panorama literari actual.
 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*