Inici Destacats L’alcalde de Calaf dimiteix com a president del Consorci de l’Alta Anoia

L’alcalde de Calaf dimiteix com a president del Consorci de l’Alta Anoia

COMPARTIR

L’alcalde de Calaf, Jordi Badia, ha presentat la seva dimissió com a president del Consorci per a la promoció de l’Alta Anoia. La renúncia arriba després que el plenari no hagi aprovat la seva proposta de tancar aquest ens supramunicipal per tal que la Mancomunitat de l’Alta Segarra assumís totes les funcions que fins al moment ha desenvolupat.

El Consorci de l’Alta Anoia va néixer l’any 1999 com una entitat mixta per a impulsar el desenvolupament turístic del territori. El formen onze ajuntaments de la comarca i les entitats Unió de Pagesos, l’Associació pel Desenvolupament de l’Alta Anoia i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya.

Badia assegura que el “Consorci no és viable econòmicament” i xifra el deute de l’ens en uns 260.000 euros. El batlle calafí afegeix que l’ens no té “capacitat de generar ingressos més enllà de les subvencions ja que no pot cobrar taxes ni impostos”. Tot i això, els estatuts del consorci contemplen que es puguin prestar serveis i cobrar taxes i preus públics.

Jordi Badia assegura que havia aconseguit el compromís de la Diputació de Barcelona per obtenir una subvenció de 150.000 euros que serviria per liquidar el deute del Consorci. A més del deute, el batlle sosté que aquest ens té unes despeses estructurals d’uns 50.000 euros anuals.

L’altre argument pel tancament al·ludeix a la racionalització dels recursos públics ja que l’alcalde de Calaf considera que és “excessiu disposar en el territori de dos ens supramunicipals. Amb un n’hi ha més que suficient”. A més, segons la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) el Consorci de l’Alta Anoia queda adscrit a l’Ajuntament de Calaf i Badia no estaria disposat a que fos el consistori calafí qui hagués d’assumir el seu deute.

L’anterior president acusa Badia de ‘posar excuses’

El predecessor de Badia al capdavant del Consorci, Joan Caballol, diu que l’alcalde calafí «posa excuses per justificar la seva incapacitat». Caballol creu que els plans de Badia «són perjudicials per a l’entitat i el territori. Així no es fa comarca».

Caballol reivindica que va ser sota la seva presidència -entre 2013 i 2015- quan es va ampliar l’objecte social del Consorci a la promoció econòmica, més enllà de la turística inicial i matisa que l’objectiu «és diferent al de la Mancomunitat de l’Alta Segarra, que és de serveis, de manera que no representa una duplicitat administrativa.

L’expresident afegeix que quan va deixar el càrrec hi havia uns 130.000 euros de superàvit i qüestiona l’argument del deute, així com l’estratègia de l’alcalde de Calaf. Segons Joan Caballol, Badia utilitza «dades que no són certes» i «desprestigia l’entitat».

FER UN COMENTARI

*