Inici Societat L’Ajuntament de Vallbona rep una donació de documents sobre el municipi del...

L’Ajuntament de Vallbona rep una donació de documents sobre el municipi del segle XIX

COMPARTIR

El regidor de comunicació, participació, emergències i governació de Vallbona d’Anoia, Pere Masagué, ha donat a l’Ajuntament una caixa amb documentals relacionats amb el municipi que havien estat guardats des de feia molts anys a Cal Tarafa. Aquests documents, que eren propietat dels avantpassats de Masagué, són els més antics conservats al municipi. Masagué anima els ciutadans a contribuir a l’arxiu municipal amb fotografies o documents relacionats amb el municipi per ajudar a mantenir i conservar la memòria col·lectiva.

Segons ha avaluat l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, la documentació està en general bon estat. Entre els documents hi ha referències d’un Pere Masaguer, els anys 1842 i 1843, que actua com a regidor, pagador o comptador de l’ajuntament. I possiblement aquest fet sigui el que hagi propiciat la història d’aquesta documentació. En segon lloc, la cronologia. El gruix de la documentació comprèn el període de 1820 a 1846, amb un document de 1801.

La temàtica es basa pràcticament en dos àmbits de l’administració municipal. El primer, la hisenda, amb rebuts, cartes de pagament i llibres on s’anotaven els comptes. Cal destacar dues llibretes on es relacionen les despeses que ocasiona la guerra els anys 1840 i 1841; tres llibretes amb les anotacions de la fiscalitat dels anys 1835 i 1836; i una llibreta amb la contribució al clero de 1842.

El segon àmbit és l’administració, amb alguna petita mostra de correspondència rebuda i un gruix més important de publicacions impreses, com ara butlletins oficials, bans, edictes i circulars, que sorprenen per la seva cronologia i el seu bon estat de conservació. Algunes d’aquests documents fan referència al Partido de Villafranca, altres són de caràcter més general, però amb un evident interès històric.

Com a curiositat podem destacar que es conserva el primer número del Boletin Oficial de la Província de Cataluña del 3 de novembre de 1833. També és important una carta de 1825 de l’ajuntament de Vallbona d’Anoia que contesta un ofici en què se li pregunta sobre el tancament de fàbriques i dona informació de molins fariners del terme.

FER UN COMENTARI

*