Inici Societat L’Ajuntament de Tous posa en marxa el primer Consell d’Infants

L’Ajuntament de Tous posa en marxa el primer Consell d’Infants

COMPARTIR

Sant Martí de Tous ha presentat aquest mes d’octubre el projecte del Consell d’Infants, que es posarà en marxa pròximament. Aquest òrgan de participació infantil permetrà als infants del municipi parlar sobre aspectes que els preocupen de Tous i què els agradaria canviar. Es tracta del primer Consell d’Infants que tindrà el municipi, seguint l’exemple d’altres pobles i ciutats d’arreu de Catalunya.

El Consell d’Infants de Tous estarà format per nens i nenes del poble que cursin 5è i 6è de primària – estiguin o no escolaritzats a l’escola del municipi –, que estaran representats per consellers i conselleres. Ja s’ha obert el període de presentació de les candidatures d’aquells infants que vulguin ser els consellers i conselleres; només cal que escriguin una carta responent a la pregunta “Per què puc ser un bon conseller/a?” i presentar-la  presencialment al Punt Jove de Tous o bé enviant un correu electrònic a la tècnica de joventut del municipi: mmolina@anoiajove.cat .

Un cop rebudes les candidatures, els companys i companyes de classe seran els encarregats d’escollir els seus representants. El procés es farà mitjançant votacions i, a la vegada, es reforçarà amb un sorteig per no excloure cap candidat per motius de lideratge dins a l’aula, expedient, família, ètnia, etc. D’entre totes les candidatures s’escolliran tres representants per classe i tres suplents, i es comunicarà a l’Ajuntament.

En aquest tipus de projecte el procés de treball és dinàmic, viu i participatiu. El Consell es reunirà un cop cada mes, les sessions seran a la tarda fora de l’horari escolar – els dimarts de 17 a 18h – i estaran acompanyades per la dinamitzadora de joventut del municipi. A l’inici del curs es triarà un projecte que tingui “inici i final” i es presentarà a la primavera. Dins l’aula, però, el Consell d’Infants també hi jugarà un paper important. Els consellers i conselleres hauran de reservar els espais de temps necessaris per informar i debatre temes del Consell d’Infants a l’escola (per exemple, en els espais de tutoria). Els tutors/es estaran informats dels temes treballats en les reunions per tal de poder donar suport a les explicacions dels nens i nenes. Anualment, es presentarà a Ple Ordinari la tasca realitzada durant el curs i l’equip polític serà responsable de posar en funcionament el projecte treballat pel Consell d’infants.

Des del consistori es defensa que els infants no són ciutadans del demà, sinó que són ciutadans avui, amb la seva pròpia visió de la realitat. Amb aquest projecte es reivindica la participació dels infants en la vida pública com una forma de millorar la seva qualitat de vida i la de la resta de ciutadans, d’una banda, i la democràcia com a sistema públic, d’una altra.

FER UN COMENTARI

*