L’Ajuntament de Jorba ha presentat dos recursos davant del departament d’acció climàtica, alimentació i agenda rural, per manifestar l’oposició als projectes d’energies renovables que afecten el municipi i també als municipis de Sant Martí de Tous, Rubió, Copons, Bellprat, Argençola, Pujalt.
En concret s’ha presentat recursos d’alçada contra el projecte Aspillera Solar i Matacan Solar que preveuen el pas d’una línia d’evacuació i la construcció de diverses torres d’alta tensió pel municipi.
En el recurs, l’ajuntament demana la nul·litat i al·lega la falta de publicació dels informes administratius, la falta de remissió dels mateixos als interessats i d’informació pública relativa a la declaració d’impacte ambiental, el fraccionament il·legal de l’expedient, la competència d’autorització, la manca d’informació sobre el perill per la fauna, l’impacte ambiental que suposaria, entre altres.
Per informar de la situació actual i el que representaria la instal·lació d’aquests projectes al municipi i comarca el consistori va organitzar, amb la col·laboració de Preservem l’Anoia, el dimarts 19 una xerrada informativa. A la trobada, celebrada a la sala polivalent de Jorba, hi van assistir prop més d’una cinquantena de persones que van poder conèixer com podria afectar al territori la instal·lació d’aquests parcs d’energies renovables.
Preservem l’Anoia celebra que l’Ajuntament de Jorba discrepi de la Generalitat i que digui que s’hi enfrontarà als tribunals, si és necessari
En la reunió informativa que Preservem l’Anoia i l’Ajuntament de Jorba van portar a terme el dimarts 19 de setembre amb una participació d’unes 80 persones, l’alcaldessa de Jorba va mostrar la seva discrepància amb la Generalitat –ambdós governats per ERC- i confirmava que l’Ajuntament demanava la nul·litat total dels projectes d’Aspillera (Bellprat), Matacan (Sant Martí de Tous i Jorba) i Escribano (Òdena) aprovats pel Departament d’Acció Climàtica a meitat d’aquest agost de 2023.
A través d’un comunicat, l’entitat recorda que
La resolució es va publicar astutament al bell mig de les vacances, quan els ciutadans i entitats només disposaven de trenta dies per presentar els recursos corresponents. De forma no gens habitual en l’àmbit polític, Pilar Queralt, sense embuts ni cap mena de dubte, de forma clara i serena, es va comprometre públicament a defensar aquest posicionament fins a les darreres instàncies, si calia fins a arribar al contenciós administratiu davant dels tribunals. De fet, en primera fase l’Ajuntament de Jorba ja ha presentat diversos recursos amb argumentari legal molt potent que confirma aquesta implicació.
Esperem que el compromís assumit a la reunió per l’alcaldessa sigui imitat i igualat per la resta de consistoris de la comarca i també pel Consell Comarcal. Certament en les darreres reunions informatives d’Òdena i Jorba es va comptar amb la presència d’alcaldes o representants dels ajuntaments de Jorba i Òdena, Rubió, Argençola i Bellprat. Malauradament, a Jorba s’ha trobat a faltar l’assistència de l’alcalde de Sant Martí de Tous, que és al mateix temps representant del govern de la Generalitat com a delegat del govern a la Vegueria del Penedès i, com a tal, responsable en aquest sen.t de l’aprovació dels parcs.
Preservem Anoia també confirma l’enfrontament frontal i sense treva amb la Generalitat. Assumeix el compromís d’informar el territori de la situació, mentre no descarta portar a terme diverses mobilitzacions ciutadanes. Paral·lelament, defensarà la nul·litat dels projectes d’implantació dels macroparcs fotovoltaics i eòlics que s’estan gestionant sense la participació i coneixement del territori, en primera instància presentant els corresponents recursos d’alçada i posteriorment amb els contenciosos davant la justícia.
Segons Preservem l’Anoia, la nostra comarca i de forma general, la resta de ciutadans de Catalunya, es troben en una situació de màxima inseguretat jurídica, una indefensió molt greu, amb un procés portat a terme amb irregularitats importants que es plantejaran als tribunals. Possiblement, ens trobem en el moment més important que ha viscut el país en els darrers segles, i això ens hauria de portar a ser un exemple a Europa de transició energè.ca, sense malmetre el territori. Malauradament, el Govern d’ERC actua de forma opaca i prepotent i només obeeix els criteris de les empreses promotores.
Hem tornat a la llei de l’embut, amb un poder allunyat del territori imposant els seus criteris arbitràriament.
Preservem l’Anoia considera que la Generalitat ha trepitjat el dret dels ciutadans al principi de legalitat i a tenir certesa de la previsibilitat de la llei. Considera a més que l’administració catalana amb la seva actuació no està preservant l’interès públic.
El dia 3 de maig de 2022 es va aprovar l’acord de govern de la formulació del Pla territorial sectorial per a la implantació de les energies renovables a Catalunya (PLATER). S’encomanava la seva elaboració al Departament d’Acció Climà.ca, Alimentació i Agenda Rural. El més calent està a l’aigüera. Catalunya no disposa de cap instrument de planificació territorial sectorial que tingui com a finalitat ordenar el desplegament d’aquestes infraestructures energètiques. Mentrestant, desenes i desenes de projectes s’estan colant per la porta del darrere, amb l’argument de l’emergència climà.ca. La Generalitat en comptes de dictar una moratòria i elaborar immediatament i de forma urgent i prioritària un pla territorial del sector, continua deixant la porta entreoberta i permet que el territori es malmeti de forma irreversible.