El Consistori vilanoví va celebrar dilluns una sessió ordinària del Ple. Va ser una sessió llarga, més de tres hores i quart, i amb algun incident a la sala que es va saldar amb un avís per part de l’Alcaldessa a una part del públic, seguidors de VA! que segons va denunciar la regidora, Imma González, la insultaven repetidament. Vanesa González els va demanar respecte cap als regidors i va amenaçar d’expulsar-los del Ple si aquestes accions es repetien.
El Ple va continuar sense més incidents però les discussions van continuar al final de la sessió fora de la sala. Un veí de la zona va increpar també els regidors de VA i DECIDE que es discutien acaloradament al carrer. Tot es va acabar en pocs minuts i sense que es donessin comportaments més greus.
Pel que fa als acords de Ple, ahir es van aprovar per unanimitat diferents punts de l’ordre del dia, entre ells les festes locals per al 2016 que van acordar que serien el 29 de març, festivitat del Sant Crist, i el 5 de setembre, dilluns de Festa Major. Els grups municipals també van aprovar per unanimitat les tarifes locals per al servei d’autotaxi.
Prospera la proposta de fer una auditoria dels comptes municipals
El grup municipal DECIDE va presentar a la sessió plenària de dilluns una moció per promoure una fiscalització dels comptes municipals. Insta al govern a buscar els organismes públics que facin possible aquesta auditoria sense cost per a les arques municipals des de l’actualitat i tants anys enrere com sigui. També es va proposar al Ple la creació d’una comissió de seguiment amb representació de tots els grups municipals, sense remuneració i encarregada de definir els períodes per auditar. I per últim, demanaven que s’informés la ciutadania a través d’una assemblea pública.
Jordi Barón de CiU va condicionar el seu vot a la modificació d’algunes frases del text. Una proposta que també va secundar el grup municipal d’ERC. La regidora socialista Noemí Trucharte també va voler incorporar una modificació en la part executiva de la moció i per tant, segons va explicar l’Alcaldessa Vanesa González, representava votar una nova moció.
Seguint el reglament municipal això implicava votar la urgència de la moció per incorporar el nou text a l’ordre del dia i després votar la nova proposta. Aquest fet, va provocar alguns dubtes entre els grups municipals i l’Alcaldessa va decidir fer un recés i consensuar-ho amb els portaveus.
Després de 15 minuts, el Ple es va reprendre, evidenciant un ampli acord que sumava DECIDE, Vilanova 365, ERC, CiU i PSC, però en el darrer minut, Noemí Trucharte va atansar-se a l’Alcaldessa per comunicar-li un canvi en el sentit del vot, argumentant que el seu grup no hi estava d’acord.
Finalment la proposta va prosperar amb els vots favorables de DECIDE, Vilanova 365, ERC i CiU. El PSC, VA! I IPV-VV hi van votar en contra.
El PSC, que en principi estava disposat a arribar a un acord, es va fer enrere a l’últim moment. Durant la seva intervenció, Noemí Trucharte, va fer dues aportacions: la primera que s’especifiqués que es tractava d’una auditoria comptable, financera i de procediment i, la segona, que hi hagués un compromís de sis mesos a un any, per cercar el finançament necessari per portar-lo a terme. La regidora socialista també va proposar al Ple que el punt es quedés sobre la taula per continuar debatent-lo i trobar més consens entre els grups municipals.
Francisco Palacios, de VA!, va defensar la realització d’una auditoria “perquè és un exercici de transparència i perquè la ciutadania té dubtes sobre la gestió municipal”. Tot i així, també va demanar més temps per estudiar les modificacions que havien proposat els diferents grups i va mostrar els seus dubtes sobre el tipus d’auditoria que es proposava.
Per la seva banda, JM Cividanes, d’IPV-VV va retreure a la regidora de DECIDE, Imma González que hagués “pactat” l’auditoria al despatx de l’Alcaldessa i va deixar clar que no hi donarien suport. Asseguren que “és una proposta ambigua”, i que no es tracta d’una auditoria real com la que ells van demanar en un ple anterior i en el qual van especificar que es tractava d’una auditoria comptable, financera i de procediment dels darrers 8 anys.
Consens absolut per declarar el Vilar del Met com a Bé d’Interès Local
Al ple hi va haver consens per iniciar l’expedient per a declarar la zona arqueològica ubicada al Vilar del Met com a Bé d’Interès Local. El govern considera que existeixen béns d’indubtable valor arqueològic situats en aquest indret, concretament un jaciment ibèric i una vila romana, i considera que s’haurien de catalogar com a Béns Culturals d’Interès Local i incloure’ls també al Catàleg del Patrimoni Cultural Català.
Aquest primer pas, facilitaria l’inici de les tasques de prospecció del terreny i posteriorment la seva excavació per fer visibles les restes d’aquest assentament agrícola iberoromà.
L’expedient estarà exposat públicament i publicat al BOPB i al DOGC per un termini de trenta dies per tal que les persones interessades puguin presentar-hi les al•legacions o reclamacions que considerin pertinents.
Francesc Palacios, de Vilanova Alternativa, va valorar positivament la proposta perquè va dir, pot suposar un punt d’atracció turística per a Vilanova del Camí.
S’amplien les beques de transport als alumnes d’ensenyaments professionals de música i dansa
El Ple també va aprovar per unanimitat la modificació de les bases específiques per a l’atorgament de les beques de transport per als alumnes de grau mig, grau superior i estudis universitaris. Amb la modificació que es va aprovar ahir al Ple, aquest cur també podran gaudir d’aquestes ajudes econòmiques l’alumnat que cursi estudis integrats per als ensenyaments professionals de música i dansa (PEI) .
Un cop aprovat el tràmit, s’obre la convocatòria per a presentar sol·licituds per a optar als ajuts esmentats, durant el termini de 20 dies des de la publicació del corresponent anunci en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, que es preveu sigui efectiu la setmana vinent. Enguany l’Ajuntament tornarà a destinar a les beques de transport una partida de 30.000 euros, dels quals l’any passat es van repartir 27.900 € dels quals es van beneficiar 29 alumnes.
El regidor d’ IPV-VV, Juan Manuel Cividanes, va recordar al Ple que aquesta era una idea que el seu grup va aportar fa dos mandats i va celebrar que hagi prosperat i millorat la idea original. Cividanes també va demanar al govern que mantingui les prestacions per alumne malgrat que augmentin les sol·licituds.
Recordem que l’import d’aquestes ajudes econòmiques es calculen en funció de cinc indicadors: La distància entre el domicili i el centre educatiu; del nivell de la renda familiar, si es tracta d’una família nombrosa o monoparental, si es té un grau de discapacitat i també es té en compte la mitjana de l’expedient acadèmic del curs anterior.
El Ple tomba la proposta d’IPV-VV de redactar un Pla Local de videovigilància
IPV-VV va presentar al Ple de dilluns una moció per demanar la redacció d’un Pla Local de videovigilància i la seva posterior aplicació al nucli urbà de Vilanova del Camí.
Juan Manuel Cividanes, va explicar que Veïns amb Veu presentava aquesta mesura “amb l’objectiu de millorar la seguretat i qualitat de vida de la ciutadania”. Considera que les càmeres de videovigilància són una eina que pot millorar i dotar de millors serveis a la Policia Local i que es fan servir en molts municipis de Catalunya.
Cividanes va proposar al Ple la redacció per part dels Serveis Tècnics municipals d’aquest Pla de videovigilància on es determini la instal·lació de càmeres i altres elements electrònics a espais com places, edificis municipals i educatius i que es podria fer per fases, prioritzant zones concretes i tenint en compte el cost de la instal·lació.
La regidora de DECIDE, Imma González, va ser molt crítica amb la proposta de Veïns amb Veu. La va titllar de mesura “antiga i caciquista” i assegura que “coarta la llibertat de les persones”. González aposta per una Policia Local de proximitat que interactuï sobretot en les zones escolars i d’incorporar mesures més novedoses i integradores.
Des del Govern tampoc es va donar suport a la proposta de VV. Meritxell Humbert d’ERC creu que la mesura podria provocar alarma social i que hi ha altres accions que es poden impulsar per assegurar la seguretat ciutadana.
En els mateixos termes es va expressar Jordi Barón de CiU, que va rebutjar frontalment la proposta independent. Barón creu que la instal·lació de càmeres de videovigilància “és un sistema persecutori” i va posar en dubte la seca efectivitat. També va recordar que els darrers informes policials i de seguretat evidencien un baix nivell de delinqüència al carrer i que, al seu parer, no justifica una despesa com aquesta.
Des de Vilanova 365, Toni Maturana, també va expressar el rebuig del seu grup a la proposta i va apostar per fer més pedagogia al carrer.
La proposta de Veïns amb Veu, va comptar únicament amb el suport del PSC i de VA! La regidora socialista, Noemí Trucharte, va assegurar que es tracta d’una bona proposta i que ciutats com Londres, “que no és antiga ni caciquista, està plena de càmeres”.
Francesc Palacios, de Vilanova Alternativa, també es va mostrar favorable a la proposta que considera “podria ser complementària a altres mesures de vigilància i seguretat que ajudessin a aconseguir comportaments més cívics”.
Finalment la proposta de IPV-VV no va prosperar.
Vilanova s’ofereix com a territori d’acollida als refugiats de la Mediterrània
El Ple també va mostrar dilluns la seva preocupació per la crisi humanitària en matèria de refugi que està tenint lloc a la mediterrània arran de la guerra civil de Síria i d’altres conflictes internacionals. Tots els grups municipals van subscriure una moció conjunta per demanar al govern central una major dotació de recursos a la UE per suport jurídic, assistència, acollida i integració social i que s’estableixin mecanismes perquè es transfereixin a les administracions municipals per a la gestió descentralitzada. També demanen que s’augmenti el nombre de places d’asil, així com la dotació pressupostària per millorar la qualitat en les diferents fases de l’atenció a aquest col·lectiu.
Que s’augmenti també de sis mesos a un mínim de 24 mesos el període d’acollida de les persones sol·licitants d’asil, en funció de la vulnerabilitat de cada persona. I que es doni suport als països d’asil, normalment empobrits, on es concentren el 85% de les persones refugiades del món a través de la cooperació al desenvolupament o l’ajuda humanitària directa o indirecta, tot garantint els drets de totes les persones.
La moció que ahir va aprovar el Ple per unanimitat també fa algunes peticions concretes al govern català. Demanen a la Generalitat que s’actualitzi la dotació pressupostària del Pla de Protecció Internacional a Catalunya (PPIC), aprovat el 28 de gener de 2014, adequant-la a la situació actual i assegurar-ne el desplegament. Que es territorialitzi els serveis d’atenció a les persones demandants d’asil i en paral·lel formar i/o especialitzar aquelles persones dels municipis que s’hauran de fer càrrec del suport i l’atenció a les persones sol·licitants.
També sol·liciten al govern català que doni suport als municipis acollidors i en faciliti la coordinació i, com en el cas del govern espanyol, se li demana que doni suport als països d’asil, i garanteixi els drets de totes les persones.
La proposta que va rubricar tots els grups municipals també preveu la revisió o actualització dels plans d’acollida locals per a incorporar-hi l’asil. Es comprometen a donar suport i col·laborar amb les entitats catalanes que treballen en l’acollida i el servei a les persones sol·licitants d’asil i també es comprometen a treballar en la sensibilització de la població sobre la realitat de les persones refugiades i la dinamització de la xarxa local solidària. El compromís municipal inclou oferir-se com a territori d’acollida i endegar i garantir polítiques locals de cooperació al desenvolupament amb vocació transformadora.
En aquest punt i malgrat que hi va haver unanimitat, va comptar amb les matisacions de la regidora de DECIDE Imma González que va titllar el text de la moció de covard. “És tan sols una declaració d’intencions”, assegura González, que lamenta que no es condemni rotundament el govern sirià i que tampoc es castigui Hongria per la seva actitud “en contra de tots els drets humans”.