Inici Destacats L’Ajuntament de Calaf abandona el Consorci de l’Alta Anoia

L’Ajuntament de Calaf abandona el Consorci de l’Alta Anoia

COMPARTIR

L’Ajuntament de Calaf ha aprovat la seva sortida del Consorci de Promoció de l’Alta Anoia, un ens creat fa dues dècades per promocionar el turisme a la zona. La proposta va ser aprovada al ple de dilluns amb el vot de qualitat de l’alcalde, el republicà Jordi Badia. Els tres regidors del grup municipal de CiU i els dos que van assistir del GIC (Grup d’Independents per Calaf) van votar-hi en contra.

L’alcalde Jordi Badia, que ja va dimitir de la presidència de l’ens fa dues setmanes, reivindica que es va posar al capdavant del consorci l’any 2015, “amb l’objectiu de tancar-lo per la duplicitat que suposa amb la Mancomunitat de l’Alta Segarra”, un ens que es preveu que vagi sumant competències com a base per a la reivindicada comarca. Tot i això, el govern calafí no ha pogut tirar endavant el traspàs a la Mancomunitat de la recollida d’escombraries per les reserves de l’oposició.

Reserves que també genera la sortida de Calaf del Consorci. Pel grup de CIU deixar el Consorci “és un error greu” i va “en contra dels objectius de comarca”. El portaveu i anterior president del Consorci, Joan Caballol, assegura que el deute que Badia xifra en 260.000 euros està “declarat sobresegut” pel jutjat i per tant “a dia d’avui aquest deute no existeix”. Caballol també defensa la salut de l’ens quan va deixar el càrrec.

El GIC, que també hi va votar en contra, va manifestar el seu desconeixement sobre aquesta qüestió. El seu portaveu, Salvador Prat, va plantejar que “si hi ha un deute, el més important és no sortir-ne i fer una auditoria”, perquè “des de fora no tens la mateixa força”.

Una eina per dinamitzar la zona

El Consorci de Promoció de l’Alta Anoia va néixer el 1999 com a eina per contribuir al desenvolupament econòmic de la zona. A més d’onze ajuntaments -deu després de la sortida de Calaf-, formen l’ens les entitats Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Unió de Pagesos i l’Associació per al desenvolupament de l’Anoia.

L’any 2010 va obrir les seves portes la seu del Consorci, un edifici als Prats de Rei, al peu de la carretera C-1412, en el que es van invertir més de 600.000 euros. Els ambiciosos plans inicials no es van assolir i l’’espai acull una oficina de turisme i dependències per a activitats formatives, així com una cuina-taller. No s’han acabat de desenvolupar altres objectius com el centre de BTT, una agrobotiga i un taller d’artesania.

L’equipament havia de reforçar una activitat turística que era pràcticament inexistent a la zona fa dues dècades. Actualment hi ha a la zona coneguda com Alta Anoia o Alta Segarra mig centenar de cases rurals que ofereixen 400 places d’allotjament.

FER UN COMENTARI

*