Inici Política L’acord amb Impulsem el Penedès desbanca el candidat que havia triat Junts...

L’acord amb Impulsem el Penedès desbanca el candidat que havia triat Junts a Piera

COMPARTIR

L’acord signat entre Junts per Catalunya i Impulsem el Penedès per anar plegats a les eleccions municipals del 28 de maig ha suposat la desbancada de dos caps de llista que ja havien estat triats per les executives locals dels de Puigdemont. Són Robert Monzonis, fins ara candidat a Cubelles (Garraf), i Marc Romeu, que havia estat escollit alcaldable de Junts a Piera. En els dos casos, han estat substituïts pels actuals batlles, Rosa Fonoll i Josep Llopart, afins a Impulsem el Penedès a través de diferents projectes polítics de l’òrbita post convergent. I és que l’acord Junts-Impulsem estableix que, si conflueixen dues llistes en un municipi, prevaldrà la candidatura de qui sigui alcalde en l’actual legislatura.

Josep Llopart governa a Piera des del desembre del 2020, arran d’una moció de censura pactada amb el PSC per fer fora l’alcalde republicà Jordi Madrid. Als comicis del 2019, Llopart va encapçalar la llista de JxCat-Junts per Piera, sent la tercera força més votada. En aquest cas, el nom de la candidatura sí que gira entorn la marca global del projecte de Puigdemont.

Junts al Penedès es defensa

El president de Junts a la vegueria Penedès, Xavier Vidiella, defensa el pacte signat amb Impulsem tot i la situació viscuda a Cubelles i Piera. “Dels 80 municipis de la vegueria, només ens hem trobat amb dos casos greus a l’hora d’arribar a un acord”, apunta, tot assenyalant que “l’espai que representa Junts és absurd que entri en competència amb Impulsem si tots compartim un projecte comú per defensar el Penedèsi i assolir la independència en clau de país”.

Vidiella assegura que han intentat arribar a una entesa amb els dos alcaldables triats a les executives locals per integrar-los a les candidatures encapçalades per Fonoll i Llopart, “però en la curta vida que Junts té a Cubelles i Piera, als dos pobles s’havien articulat unes línies de treball que xocaven amb els caps de llista que ara proposàvem fruit de l’acord amb Impulsem”. “Vam haver de prendre decisions en base a l’acord amb Impulsem”, recalca, i assegura que aquest pacte té un rang superior als estatuts de Junts -on s’indica que les executives locals poden triar els alcaldables-.

Impulsem va ratificar el pacte amb Junts tot just dissabte en un consell territorial on va rebre l’aval del 80% dels assistents. A nivell de Junts, l’executiva veguerial del desembre hi va donar el vistiplau, i ara el partit ho ha d’elevar al Consell Nacional del 4 de març, on donen per fet que es ratificarà. El document té el suport de màxims responsables de l’executiva nacional, entre ells el secretari general, Jordi Turull.

Marc Romeu vol continuar ser candidat a Piera

Tant Monzonis com Romeu tenen intenció de presentar-se igualment a les eleccions municipals. En el cas de Marc Romeu, aquest afirma sentir-se “dolgut” per la desbancada en què s’ha vist immers, i recorda que havia estat “molt actiu” com a responsable de política municipal de Junts a l’Anoia i també com a membre de l’executiva de la vegueria Penedès. “Lamento que no s’hagi tingut en compte el meu bagatge”, afegeix, i assegura que es donarà de baixa del partit.

I és que Romeu ha iniciat converses amb l’exalcalde d’ERC Jordi Madrid per presentar-se conjuntament en un nou partit municipalista, segons ha avançat ‘El Món’. Si bé la intenció de Madrid era encapçalar novament la llista d’ERC, aquest cop no va ser escollit per l’executiva local. En declaracions a l’ACN ha assegurat que manté el carnet de militant republicà, però està estudiant crear un nou partit. Madrid diu que hi ha “converses molt avançades” amb Marc Romeu però a hores d’ara res està formalitzat.

Gemma Sánchez / ACN

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*