Inici Societat La pedregada de dissabte fa perdre més de 70% de la collita...

La pedregada de dissabte fa perdre més de 70% de la collita de vinya en municipis de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Bages

COMPARTIR

Unió de Pagesos alerta de les afectacions, especialment en el cultiu de la vinya, de les pedregades del passat dia 1 de juny a les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia i el Bages i demana que se’n faci un peritatge urgent per tal de poder tramitar els ajuts a les explotacions afectades. Segons els càlculs del sindicat, les pèrdues econòmiques totals en la collita d’enguany es podrien enfilar entre els 5 i 6 milions d’euros.

Les pedregades de dissabte passat van causar entre el 70 i el 100% de pèrdues de collita en finques sobretot de Maians i Castellfollit del Boix (Bages), però també a Castellolí, la Torre de Claramunt i Òdena (Anoia) i entre Guardiola de Font-rubí, Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Martí de Sarroca,  Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès, Santa Margarita dels Monjos i Castellet i la Gornal (Alt Penedès). En total, les afectacions en aquesta darrera comarca es concentren en una franja de territori que, de nord a sud, s’estén en una superfície aproximada d’unes 1.200 Ha de terreny.

Unió de Pagesos avisa, també, que les pedregades de dissabte poden haver causat no només pèrdues a les vinyes per a la collita d’enguany sinó també a la collita de l’any que ve, a causa dels cops de pedra que van rebre els sarments dels ceps.

Ajuts reals

Davant d’aquest escenari, el sindicat demana a Agroseguro la màxima celeritat per valorar els danys per poder indemnitzar de manera justa la pagesia afectada. En aquest sentit, Unió de Pagesos també demana a l’asseguradora que actualitzi els seus càlculs i que tinguin en compte de cara el futur els valors dels preus actuals del raïm, per damunt dels 60 cèntims/kg ja que els preus que contempla actualment se situen en la meitat d’aquest import.

Al mateix temps, Unió de Pagesos també insta el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a que valori els danys per poder establir ajuts directes als afectats i que ho tingui en compte per l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF de l’exercici 2024.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*