Inici Societat La PAH allotja una nova família al bloc ocupat de Capellades

La PAH allotja una nova família al bloc ocupat de Capellades

COMPARTIR

Una tercera família viu des de fa alguns dies al “Bloc Anoia”, nom amb el que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va batejar l’edifici propietat de la SAREB que va ocupar a Capellades el passat mes de març.

La Marta i el seu fill petit són els nous inquilins de l’immoble, al que arriben perquè “no podia pagar el lloguer i ja teníem data de desnonament”. No li ha quedat cap altra sortida perquè “cobro l’ajut mínim i no cobro res de la pensió pel meu fill”. La primera família que va viure al bloc fou la de la Llíbera, amb tres fills i embarassada d’una nena que avui té tres mesos. Reconeix que “tenia por de fer-ho, sobretot pels nens, i durant dos anys em vaig resistir pensant a veure si aquell mes em sortiria una feina”. Però va arribar un dia en el que “ja no podia més”, i no es podia fer càrrec d’un lloguer de 300 euros cobrant l’ajuda dels 426 euros. I va prendre la decisió, també, “per no perjudicar el propietari, que s’havia portat molt bé”.

Quan tenia problemes, els serveis socials de l’Ajuntament d’Igualada “no em van donar cap solució”.

La PAH Anoia va ocupar el bloc el passat 12 de març

Un “últim recurs”

Des de la PAH Anoia, Rubén Lopera explica que aquestes tres famílies “no tenien cap altra alternativa habitacional” i defensa que el Bloc Anoia “està per la gent que ho necessiti”. Lopera afegeix que des de la PAH tenen un protocol per tal de definir les famílies que acaben al bloc, una opció que “és un últim recurs”. Abans, l’entitat acompanya les persones a través d’un procés “que passa primer per esgotar totes les vies administratives, que pot ser farragós”. El portaveu de la PAH explica que algunes famílies han decidit que ja no els hi feia falta i d’altres han trobat solucions en algun punt mig d’aquest procés, com una família a la que se li va proporcionar un habitatge de lloguer social.

L’objectiu final és aconseguir que la SAREB destini els habitatges a lloguer social, i que els actuals i futurs inquilins s’hi puguin adherir. Lopera explica que “estem en contacte amb la SAREB, però encara no està gaire avançat”.

Pel que fa la relació amb l’Ajuntament, Rubén Lopera considera que “entenen la situació”. La presència del bloc ocupat no suposa un problema de convivència, que és “molt bona” segons Lopera, que reconeix potser més reserves entre la gent gran per l’estereotip de l’ocupa d’anys enrere. Llíbera, la primera de les ocupants, diu que entre la gent “hi ha de tot”, però explica que en general els veïns acaben comprenent i compartint l’acció de la PAH.

“La normalitat impera” per l’Ajuntament

L’alcalde de Capellades, Aleix Auber (CUP), ha explicat que “la normalitat impera” en la situació del bloc de pisos ocupats al seu municipi. Amb les famílies que l’ocupen “s’ha fet el seguiment que es fa amb qualsevol altre cas, i quan ha estat necessari els serveis socials se n’han fet càrrec”. Quan el bloc va ser ocupat, Auber es va oferir, si arribava el cas, a que l’Ajuntament fes d’intermediari entre la SAREB -propietària de l’immoble- i les famílies que l’ocupaven. L’alcalde diu que no tenen constància de cap procediment iniciat per desallotjar el bloc.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*