Dimecres 17 de juliol, a les set del vespre, a la sala de l’Espai Cívic Centre d’Igualada (carrer Trinitat, 12), tindrà lloc la presentació del llibre de Jordi Pujol, ‘El caminant davant del Congost’ publicat per l’editorial Proa l’octubre del 2012. És tracta d’un recull de conferències i articles de l’ex-president de la Generalitat de Catalunya, on exposa la seva visió d’Espanya i la seva relació amb Catalunya. Amb el subtítol ‘Quan tot és difícil. I necessari’. El llibre també inclou també una llarga introducció sobre el compromís amb el moment actual. L’acte de
presentació del llibre d’en Jordi Pujol, que compta amb la col.laboració de la LLibreria Aqualata, serà presentat per l’alcalde d’Igualada, Marc Castells.
EL LLIBRE
Quan el 1980 Jordi Pujol va assumir la presidència de la Generalitat, la transició era un projecte il.lusionador en el qual CIU es va comprometre a fons, amb l’esperança de contribuir al progrés general espanyol i a l’entesa solidària entre Catalunya i Espanya. Vint anys més tard, les últimes reflexions de Jordi Pujol com a president de la Generalitat ja destil·laven un desencís preocupant que, amb el procés de discussió de l’Estatut, es va confirmar i agreujar. I la sentència del Tribunal Constitucional, va reblar el clau. L’anomenat ‘esperit de la transició’ havia estat un miratge.
Però com diu Jordi Pujol, ‘el congost que estreny el camí no significa que s’hagi acabat. Significa i reclama més esforç, més risc, més capacitat d’esperança. Més voluntat de ser.
L’AUTOR
Jordi Pujol (Barcelona, 1930) ha tingut una intensa i llarga activitat en l’àmbit cultural i social, i també econòmic i finalment polític. En circumstàncies molt diverses, d’ençà de fa seixanta anys, des de la seva primera joventut.
Circumstàncies que han anat des de l’acció clandestina catalanista i democràtica i la seva detenció l’any 1960 i condemna a set anys de presó, fins a una activitat de ‘fer país’, és a dir de reforçament de les bases de la Catalunya, tant en el camp cultural, social i econòmic, com finalment polític i institucional.
Això el va portar a tenir un paper en la transició democràtica espanyola com a diputat a Madrid. I molt especialment en la política catalana, sobretot a partir de 1980 i durant els vint-i-tres anys que va ser president de la Generalitat.
Jordi Pujol també ha actuat en el camp de la política europea, d’acord amb les seves conviccions profundament europeistes. Les seves ‘Memòries’, publicades en tres volums, són una crònica de primera mà dels últims seixanta anys de Catalunya.