Inici Societat Jorba reivindica la memòria del safareig

Jorba reivindica la memòria del safareig

COMPARTIR

L’antic safareig de Jorba es va tornar a omplir de veus, rialles i xerrameca en motiu de la visita i guiada que s’hi va fer diumenge passat, 27 de maig, amb l’objectiu de donar a conèixer la importància d’aquest element patrimonial i històric. Amb el títol de “Veus dels safareigs” la periodista i dinamitzadora cultural Rosa Vendrell va convidar a fer un viatge al passat a les nombroses persones assistents, d’edats molt diverses.

Rosa Vendrell, amb molt entusiasme i passió va donar peu a les persones més grans del poble per tal que expliquessin les seves vivències en aquest safareig. Aquestes, de bon grat van compartir les seves experiències, horaris, rutines, maneres de fer el sabó, com es distribuïen els diferents llocs per rentar, anècdotes.

La xerrada va prosseguir a la sala de plens de l’Ajuntament de Jorba, tot comentant una exposició de diferents utensilis utilitzats antigament per fer bugada, imatges, dibuixos, folklore relacionat amb el tema i testimonis de diferents persones que havien rentat en altres safareigs. També es van llegir fragments de llibres i poemes relacionats amb el tema i es va cantar alguna cançó. Tot plegat es va convertir en un petit homenatge a la figura femenina que durant molts anys ha assumit de forma gairebé exclusiva el rol de la cura a la família en tots als aspectes, renunciant moltes vegades als seus propis somnis.

Des del consistori es vol agrair la participació de totes les persones que es van aplegar al voltant del safareig de Jorba i, de forma molt especial, a les que van compartir el seu testimoni permetent incrementar la memòria històrica, en aquest cas oral, del municipi.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*