Inici Cultura Intervenció arqueològica al Castell de Vilallonga de Sant Martí Sesgueioles

Intervenció arqueològica al Castell de Vilallonga de Sant Martí Sesgueioles

COMPARTIR

Del 6 al 24 de novembre, Sant Martí Sesgueioles ha iniciat la intervenció arqueològica al Castell de Vilallonga. Aquesta intervenció, subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en el marc de les intervencions en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic, té com a objectiu l’adequació del jaciment per a futurs treballs mitjançant un Pla Director que està elaborant el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona.

L’adequació del jaciment, consistirà en l’eliminació dels enderrocs, el condicionament dels accessos interiors i l’arranjament de la zona de pàrquing. La posterior intervenció arqueològica, a través del Pla director de l’SPAL, permetrà posar en valor, garantir la integritat i profunditzar en el coneixement d’aquest important element patrimonial de Sant Martí Sesgueioles, catalogat i protegit com a BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional).

Una intervenció arqueològica prèvia, realitzada el 2021, va confirmar que aquest turó era l’emplaçament històric del castell de Vilallonga i va permetre identificar un seguit d’estructures, com ara una torre de planta circular i diverses estances annexes.

El jaciment es troba al costat de l’ermita de Sant Valentí. La primera notícia documental de la torre de Vilallonga data del 1022, quan el senyor de Castellar la va llegar al seu fill. L’any 1851, el rector de Sant Martí Sesgueioles, Mossèn Francesc Mirambell, la descrivia a les seves «Memorias históricas antiguas y contemporáneas de Sant Martí Sesgayolas».

L’any passat, 2022, Sant Martí Sesgueioles va celebrar el mil·lenari del castell.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*