Inici Destacats Igualada subvencionarà la col·locació de plaques fotovoltaiques en immobles

Igualada subvencionarà la col·locació de plaques fotovoltaiques en immobles

COMPARTIR

El ple de l’Ajuntament d’Igualada ha aprovat per unanimitat les bases de les subvencions per la col·locació de plaques fotovoltaiques en immobles d’us residencial. El regidor de Sostenibilitat, Miquel Vives, ha estat l’encarregat de presentar-les en la compareixença municipal d’aquest dimecres a l’Ajuntament.

Aquestes subvencions, que ara s’han presentat i s’obriran al mes de setembre, cobreixen un 30% del pressupost protegible, és a dir el que està format pel material de la instal·lació i la mà d’obra. La subvenció te un límit de 1.500 € en el cas d’instal·lacions en immobles unifamiliars i d’instal·lacions individuals en immobles plurifamiliars, i un límit de 2.500 € en instal·lacions compartides en immobles plurifamiliars.

El regidor Miquel Vives ha explicat que, fins a la meitat del mes de juliol, “a Igualada s’han fet 21 instal·lacions fotovoltaiques particulars que els tècnics de medi ambient calculen que tenen un cost mitjà de 5.000€ per instal·lació. Això suposa que el cost dels ajuts fins al moment seria d’uns 35.000€ i el total de pressupost de l’ajuntament per aquests ajuts és de 80.000€, més del doble per seguir incentivant la col·locació de més plaques.”

Als ajuts s’hi poden acollir comunitats de veïns i també comunitats energètiques per instal·lacions fetes durant l’any en curs. Aquesta subvenció, a més, no és incompatible amb d’altres subvencions o rebaixes de taxes.

Vives ha remarcat que aquesta és una “mostra més de la lluita tenaç del govern contra el canvi climàtic”. Vives ha anunciat també que a nivell d’ajuntament se “seguirà amb la campanya de col·locació de plaques fotovoltaiques a edificis públics i properament es dotarà d’aquest generador d’energia verda la nau de la brigada de l’Ajuntament, per tal que es puguin carregar els nous cotxes elèctrics de la brigada amb energia autogenerada.”

ERC i Igualada Som-hi proposen bonificacions de l’IBI per qui instal·li plaques fotovoltaiques

Els grups municipals d’ERC i Igualada Som-hi han proposat rebaixes en l’IBI per aquells propietaris que instal·lin plaques solars.

Per Esquerra Republicana d’Igualada, “ja que a Igualada es paga l’IBI més car de Catalunya, és de justícia que aquells ciutadans i ciutadanes que decideixen contribuir en pro del medi ambient invertint en plaques fotovoltaiques, tinguin una bonificació en l’IBI com es fa en d’altres municipis del país”.

De fet, els republicans apunten que “hi ha 127 municipis de Catalunya que bonifiquen l’IBI, amb percentatges força elevats arribant fins el 50% del cost total de l’Impost sobre Béns i Immobles”. Des d’Esquerra asseguren que “cal una transició ecològica a Igualada, l’Anoia i arreu del país i cal incentivar-la” perquè “l’autoconsum i la generació d’energia a través de la llum solar són el futur però sobretot també han de formar part del present, i això passa perquè l’ajuntament d’Igualada ofereixi unes bonificacions i incentius atès que la inversió l’han de fer els particulars”.

Igualada Som-hi (PSC – Comuns – Igualada Oberta) veu “urgent” que l’Ajuntament d’Igualada bonifiqui l’IBI a aquelles llars que instal·lin plaques fotovoltaiques per generar la seva pròpia energia. La formació progressista considera que Igualada va tard i que aquesta és una mesura que ja estan implementant molts municipis de Catalunya.
El regidor portaveu d’Igualada Som-hi, Jordi Cuadras, explica que “en un context de lluita contra l’emergència climàtica, no podem esperar més com a ciutat a impulsar aquesta mesura. No estem inventant res, estem demanant una cosa tan senzilla com ja fan desenes de municipis. Com a administració hauríem de donar totes les facilitats a aquells particulars i comunitats de veïns que vulguin fer el pas i les ordenances fiscals així ho haurien d’incorporar”. Cuadras afegeix que “el programa d’ajudes aprovat al Ple d’aquest dimarts i que hem recolzat és una bona acció però no deixa de ser una mesura aïllada. Cal convertir aquesta aposta per l’energia verda en estructural i la manera que té l’Ajuntament de fer-ho és incorporar-ho de manera fixa a les ordenances”.

El regidor d’Igualada Som-hi Quim Roca recorda que “des de l’inici de mandat el nostre grup està demanant aquesta mesura de bonificació de l’IBI perquè creiem que és la manera més efectiva d’acompanyar a qui vulgui instal·lar plaques a la seva vivenda i apostar per l’energia verda”. La formació que integren PSC, Comuns i el grup ciutadà Igualada Oberta reivindica que ja va aconseguir al Pressupost del 2020 que els equipaments municipals d’Igualada instal·lessin plaques fotovoltaiques però recorden que aquesta acció ha d’anar lligada en donar facilitats perquè les vivendes i comunitats de veïns també puguin fer-ho: “Cal caminar cap a una Igualada verda”, afirmen.

Poble Actiu considera insuficient la subvenció per plaques solars

Poble Actiu valora com a positiva la proposta de subvencionar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques però considera que la proposta es queda curta. Des de la candidatura municipalista consideren que és millor establir un criteri per bonificar impostos municipals enlloc de fer unes subvencions puntuals que semblen «un bolet» i demostren que el govern Castells no té una estratègia per afrontar l’emergència climàtica. De fet, l’octubre del 2020, el Ple de l’Ajuntament d’Igualada ja va aprovar una moció, presentada per Poble Actiu, per impulsar l’autoconsum d’energia solar fotovoltaica.
L’objectiu de la moció era bonificar parcialment impostos (l’IBI i l’Impost de Construccions i Obres) per la instal·lació de plaques solars a famílies en edificis unifamiliars i plurifamiliars.

Des de Poble Actiu ja avisen que tornarà a proposar incorporar a les ordenances fiscal per l’any 2022 incorporar aquesta bonificació, una mesura habitual en molts pobles i ciutats de Catalunya. Des de Poble Actiu, insten el govern Castells a bonificar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i també a anar més enllà i a impulsar una estratègia per afrontar l’emergència climàtica.

En un context d’emergència climàtica, des de Poble Actiu reclamen que Igualada necessita polítiques valentes, pensades i coordinades per la transició energètica. Per això proposen crear una Agència de l’Energia, prenent de referència la que tenen a Lleida, per desenvolupar programes per fomentar l’autoconsum compartit amb instal·lacions fotovoltaiques, assessorament i assistència per la pobresa energètica i l’eficiència i l’estalvi energètic, projectes singulars que permetin impulsar fórmules públic-privades de transició energètica, programes de formació, capacitació i governança dels principals agents clau i la millora energètica dels equipaments i serveis municipals.

Però més enllà d’aquesta Agència, Poble Actiu proposar crear una empresa supramunicipal per la gestió de biomassa que aprofiti la massa forestal de l’Anoia per alimentar calderes de biomassa d’equipaments municipals, que treballi per la multiplicació de calderes de biomassa en el territori i que, d’aquesta manera, ofereixi la possibilitat de crear nous llocs de treball i prevenir incendis amb l’adequada gestió forestal.

FER UN COMENTARI

*