Inici Societat Igualada se suma a la campanya “Mercats sostenibles”

Igualada se suma a la campanya “Mercats sostenibles”

COMPARTIR

El Departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada en col·laboració amb la Diputació de Barcelona ha posat en marxa la campanya “Mercats Sostenibles” que té l’objectiu de reduir els plàstics i envasos d’un sol ús al Mercat Municipal de La Masuca. L’activitat s’emmarca en la celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus que té lloc del 19 al 27 de novembre i que pretén sensibilitzar sobre la importància de reduir els residus i fomentar accions sostenibles per aconseguir-ho.

Els alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Pia han sigut els guanyadors del sorteig per dur a terme un projecte d’Aprenentatge i Servei Comunitari que pretén que l’alumnat aprengui i posi en pràctica els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat en el marc de la campanya “Mercats sostenibles”. Es tracta d’una metodologia educativa que combina l’adquisició de competències per part de l’alumnat amb un servei a la comunitat. La fase d’aprenentatge tindrà lloc a l’institut i la de servei al mercat. D’aquesta manera, els joves descobriran els impactes que tenen els plàstics d’un sol ús i el model d’usar i llençar, sobre la salut i sobre el medi ambient; donaran a conèixer la campanya i participaran en la recollida i en l’anàlisi posterior de les dades; sensibilitzaran i animaran les seves famílies a participar en la campanya i estaran capacitats per plantejar alternatives de consum conscient i sostenible.

Fa unes setmanes, els alumnes van rebre una sessió formativa al mateix mercat on la Cap del Servei de Sostenibilitat de l’Ajuntament, Gemma Serch i la Cap de Gabinet del mercat, Carme Massanès van explicar als joves com es realitza la gestió de residus a la instal·lació. També els van acompanyar el regidor de Sostenibilitat, Miquel Vives i el regidor de Comerç, Jordi Marcè que no es van voler perdre aquesta sessió formativa on també es va parlar sobre els diferents projectes ambientals del mercat. Actualment, els estudiants es troben a la fase d’aprenentatge a l’escola i pròximament passaran a l’acció, a la mateixa vegada que es desenvoluparà la campanya, serà el moment quan entrevistaran la clientela de l’equipament i els plantejaran alternatives de consum.

En què consisteix la campanya?

Des de cada parada del mercat, es posarà un segell per cada compra que es faci sense emprar envasos d’un sol ús, en una targeta de punts facilitada prèviament a la clientela. Es posarà el segell si, per exemple, la clientela del mercat porta una carmanyola de casa, o una bossa de tela per posar la compra. Quan s’aconsegueixin 10 punts, s’obsequiarà als/les clients/es des de la mateixa parada, amb una bossa de tela amb el lema de la campanya, per seguir potenciant la reducció d’envasos d’un sol ús.

Alhora, el mateix alumnat desenvoluparà actuacions fora de l’aula i animarà les seves famílies i el seu entorn més proper a participar d’un model de consum sostenible, rebutjant els plàstics d’un sol ús i divulgant el què han après, els efectes nocius sobre la salut i el medi ambient.

El regidor de sostenibilitat, Miquel Vives, explica que “es tracta d’una campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància de reduir residus, en especial plàstics, mitjançant l’ús de bosses de roba, envasos reutilitzables o el carretó en les compres alimentàries quotidianes, estimulant l’adhesió dels paradistes i la participació ciutadana. Amb aquesta campanya, volem transmetre els valors de que els mercats municipals són espais sostenibles, integradors, responsables i saludables”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*