‘Yakaaro’ significa esperança en mandinka, una llengua tribal gambiana. Així és com han batejat la Judit Gómez i el Toni Pérez la seva iniciativa per conscienciar la nostra societat sobre el país africà. Als dos igualadins, el viatge a l’Àfrica negra els ha capgirat la vida i han tornat a Igualada amb ganes de canvi. “Volem crear interès per Gàmbia, situar-la al mapa i trencar prejudicis”, expliquen tots dos.
Consideren que en general, es pensa de Gàmbia el mateix que es pensa d’Àfrica: el missatge que envien les ONG. “Hi ha zones i zones, però tampoc es pot generalitzar”, exposa la Judit. “Jo no he vist a cap nen morir de gana i hem estat a diversos llocs del país i m’he sentit segura”, afegeix. El Toni, per la seva banda, afirma amb contundència que “estem farts que la gent es pensi que Àfrica és gana, mort i destrucció”.
‘Yaakaro’ ha canviat el rumb dels viatges a Gàmbia. Les dues edicions del Philantropic Festival a Igualada van servir per recaptar capital i traslladar-lo cap allà, però amb el temps, es van adonar que el que calia era canviar la consciència aquí. “Per exemple, si fas un camí allà, l’any següent ja estava destrossat. Quan marxem, pocs recursos els queden, per aquestes coses. Llavors, vam pensar que la feina era sensibilitzar la gent d’aquí”, diu la Judit.
El mitjà que han escollit per fer-ho és un documental, sobretot, basat a base d’entrevistes i gravat a diversos punts de la geografia gambiana. Tot i això, afirmen que hi volen tornar i recollir més material audiovisual. “Afegiríem més coses sobre el dia a dia de les persones i ens agradaria parlar amb algú proper a la política del país”. Tot això, aquest estiu se n’ha distribuït un teaser a les xarxes socials. A Facebook i Instagram, amb més de 1.000 seguidors a cadascuna, és un dels principals canal de distribució que tenen.
El projecte s’ha estès també a les aules de les escoles. Coincidint gairebé amb el final del curs escolar, van fer una xerrada a un grup d’adolescents de 13 anys, explicant-los i ensenyant-los el seu viatge, amb el seu objectiu “no material”, remarquen al cap. “Volem trencar els prejudicis”, repeteixen. La Judit afirma que el material gràfic que tenen és una gran eina per parlar amb aquestes edats i creu “els va agradar i els va arribar la informació que els volíem donar”.
I més enllà de les escoles, també estan preparant una jornada pel proper mes d’octubre i transmetre els valors de Yakaaro. Hi hauran concerts, xerrades i activitats pels més petits, buscant així, un públic el més ampli possible. La iniciativa també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, que els donarà suport amb diverses coses, com la logística.
L’objectiu sempre és el mateix: apropar Gàmbia, trencar-ne els prejudicis. “Allà no els cal que els enviïn menjar o roba. Ja en tenen. El que és prioritari és la construcció d’abocadors reals, hospitals i educació i sobretot, professionalitzar-ho. Està molt bé ampliar l’escola per acollir-hi 100 nens més, però llavors has de ser conscient que també has de formar al professor”, expliquen.