La Festa Major Alternativa d’Hivern, Sant Faust, ha tornat a demostrar que és molt més que una celebració: és un espai de trobada, reivindicació i autogestió. Aquest any, centenars de persones han participat en una programació diversa i compromesa, que ha combinat formació, cultura popular i activitats lúdiques. Des de tallers de formació sobre antifeixisme i cinefòrums sobre violència masclista, fins a jocs de taula i glosa, activitats infantils i el tradicional sopar popular, totes les propostes han estat organitzades de manera voluntària i sense ànim de lucre per col·lectius i entitats locals.
La Rambla d’Igualada s’ha convertit en l’epicentre de la festa, acollint activitats per a totes les edats i convertint la cultura popular en el motor principal de la jornada. Amb una gran afluència de públic i l’èxit rotund de novetats com La Bestialada, aquesta edició ha demostrat que Sant Faust és un referent en la defensa de les festes autogestionades i un espai de resistència per a totes aquelles persones que creuen en una Igualada més inclusiva, participativa i viva.
Enguany, la Rambla d’Igualada s’ha consolidat com el cor vibrant de Sant Faust gràcies a l’èxit de La Bestialada, una activitat que ha sabut combinar cultura i festa en un espai obert a tothom. Aquesta nova proposta ha destacat per la seva capacitat d’atraure participants de totes les edats, creant una jornada plena d’energia i cohesió comunitària. Ens sentim molt contentes de veure els carrers plens de gegants, capgrossos, dracs i altres figures populars, i comprovar com una iniciativa que al principi semblava petita ha esdevingut un èxit rotund que ha omplert el centre de la ciutat de vida i emoció.
Amb La Bestialada, la coll@nada ha posat de manifest el seu compromís amb un oci alternatiu inclusiu i accessible, especialment enfocat al públic familiar i infantojuvenil. Aquesta iniciativa representa un pas endavant per consolidar una festa arrelada a la base popular i que ofereix propostes que van més enllà del consum, prioritzant la participació activa i el foment dels valors comunitaris.
Malgrat l’èxit de participació, els organitzadors lamenten que “l’edició d’enguany també ha posat de manifest les dificultats que comporta la manca de recursos per part de l’Ajuntament. Tot i la concentració del dia abans per reclamar més suport institucional, les necessitats bàsiques de la festa no han estat cobertes. Un exemple clar va ser el sopar popular, on els assistents es van veure obligats a menjar a terra per la manca de taules, prèviament sol·licitades i no facilitades. Aquesta situació ha generat indignació entre els participants i organitzadors, que consideren imprescindible un major compromís municipal amb les festes alternatives, que formen part de l’essència cultural d’Igualada.”, segons un comunicat de la Coll@nada.
Sant Faust ha estat possible gràcies a la implicació i dedicació de les entitats, col·lectius i voluntariat, que han fet realitat cada activitat amb esforç i compromís. L’organització reafirma la seva voluntat de seguir lluitant, creant i celebrant, mantenint viu aquest espai d’autogestió i reivindicació.