Inici Cartes dels lectors Horts de l’Asil: gris o verd?

Horts de l’Asil: gris o verd?

COMPARTIR

En un moment en el qual totes les ciutats estan creant zones verdes i estan prioritzant la mobilitat a peu o en bicicleta, Igualada va al revés. I un exemple és el que passa als horts de l’Asil. És una gran illa al bell mig d’un barri que no té cap parc ni cap zona verda i que té carrers estrets amb voreres estretes. Em fa mal al cor veure com el govern actual vol convertir aquell gran espai en un aparcament a cel obert. Un més, dels molts que els darrers anys s’han fet a la ciutat.

És un espai que té unes enormes possibilitats. Podria ser un gran parc urbà amb zona de jocs infantils i per la gent gran, amb un jardí d’herbes medicinals, amb un altre espai de jardí de les olors amb herbes aromàtiques i també tot un espai destinat a horts urbans. En definitiva, un gran espai d’ús ciutadà per un barri que no en té cap.

A més és un espai que es troba just davant d’un dels edificis més nobles i emblemàtics d’Igualada, com és l’Asil del Sant Crist. De veritat que fer-hi un aparcament a cel obert és la millor de les opcions? Davant d’un edifici on hi viuen més de 100 persones d’avançada edat, situar-hi desenes de cotxes que emetin contaminació cada dia, és la millor de les opcions? Crec que no. El pàrquing es podria situar darrere l’Escorxador on hi ha un enorme descampat sense cap ús i que queda enretirat.

Penso en l’època dels governs de l’alcalde Jordi Aymamí en com la ciutat es va transformar amb parcs com el de l’Estació Vella, el de Valldaura, el del Gracia Fossas o amb el parc fluvial del riu Anoia. Si en el seu moment s’hagués fet servir el criteri de l’actual govern, que consisteix en fer que qualsevol solar buit es transformi en un aparcament a cel obert, avui la plaça de Cal Font seria un aparcament a cel obert, el parc del Gracia Fossas també i el de l’Estació igual, per posar tres exemples. Que en els darrers 10 anys Igualada només hagi estrenat un nou parc exemplifica molt bé, malauradament, això.

La Igualada que ens està quedant és una ciutat grisa quan tot Europa aposta per les ciutats verdes. Les dades ho diuen: Igualada és la vuitena ciutat de Catalunya amb més contaminació. Són dades de l’Institut Salut Global de Barcelona. No anem bé. I enlloc d’aprofitar espais buits com els horts de l’Asil per inundar la ciutat de verd, es vol destinar a promoure aquesta contaminació amb més cotxes, més circulació i més gasos. El model basat en omplir la ciutat de més asfalt i més cotxes és caduc. Tenim l’oportunitat de fer dels horts de l’Asil un espai que ens torni a fer avançar cap a una Igualada verda o un espai que ens mantingui en el model d’una Igualada grisa.

Pilar Salat

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*