Inici Cartes dels lectors Grans infraestructures i qualitat democràtica. El PDUAECO

Grans infraestructures i qualitat democràtica. El PDUAECO

COMPARTIR

Defenso que la nostra societat és democràtica i crec que entre tots hem de participar a fer-la millor. Per fer-ho, però, cal molta transparència per part dels nostres representants polítics i molta capacitat de diàleg, treball i participació entre tots. I això és el que trobo a faltar en el procés per aprovar el Pla Director Urbanístic per l’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena (PDUAECO), que està avançant, implacablement, sense que es faci un procés real de discussió i de consulta amb la població. El procés de participació en les decisions ciutadanes, com a mínim en aquest cas, falla.

Falla quan han hagut de ser les associacions (Salvem Can Titó, Per la Conca i Unió de pagesos) les que han fet d’informadores reals. La major part de ciutadans de la comarca s’ha assabentat del projecte a través de la nostra feina al carrer, se n’ha sorprès i s’hi ha posicionat en contra (s’han recollit més de 6500 signatures per retirar el PDUAECO: podeu signar al web de Per la Conca). Quantes signatures fan falta per retirar el pla?

Falla quan els responsables de tirar endavant tal projecte no vetllen perquè es discuteixi a tots els nivells. Mireu la minsa participació al seu “procés participatiu” (no vinculant), que han fet online i amb poquíssima concurrència (no n’han fet la difusió necessària). És una altra eina per provar de legitimar-se, no per escoltar i rectificar?

Falla quan aquest projecte s’accelera a pesar de la situació de pandèmia que ens fa a tots la participació molt més complicada. Ho tindrem aprovat en pocs mesos, com diuen en castellà, por lo bajín.

Falla quan els municipis s’amaguen darrera la Mancomunitat de la Conca d’Òdena dient que és molt millor pensar la distribució de sòl industrial a la conca de forma global que des de cada municipi (fins aquí, bravo) i, en canvi, quan al retreure als alcaldes que són còmplices del PDUAECO, responen que ells no es poden posar a discutir el que ha ofert un altre alcalde. En què quedem?

Falla, sobretot, quan un projecte tant decisiu no era al programa electoral dels municipis implicats (amb alguna excepció). Com acceptar que un projecte que ha de marcar profundament la conca d’Òdena no consti als programes electorals de forma molt destacada i que no se n’impulsi la discussió a nivell ciutadà? (inclús es podria haver fet una consulta ciutadana: confien en el nostre criteri per decidir el què ens convé?).

Quina qualificació democràtica li posaríeu a tot plegat?

Nosaltres, les associacions, la gent, estem al peu del canó mirant de protegir el nostre dret a opinar, a participar, i a decidir. M’ofego de pensar que les decisions es prenen així. Però segueixo entossudida a reprendre el camí del diàleg i la discussió.

El camí de la democràcia de bona qualitat.

Eulàlia Masana, membre de l’associació Salvem Can Titó

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*