Inici Societat El fred fa perdre bona part de la collita d’ametlla a l’Anoia

El fred fa perdre bona part de la collita d’ametlla a l’Anoia

COMPARTIR

Les baixes temperatures dels darrers dies al conjunt de Catalunya, on s’han registrat els dies d’abril més freds dels darrers 30 anys, també ha afectat la comarca de l’Anoia que ha tingut unes temperatures completament anormals per l’època de l’any.

Segons els registres meteorològics durant les nits de dissabte, diumenge i dilluns les temperatures de la Conca d’Òdena van baixar per sota dels zero graus a la majoria de casos. L’estació meteorològica d’Òdena va donar un registre de tres nits seguides per sota els dos graus negatius, donant el punt màxim negatiu la nit de dissabte a diumenge amb una mínima de -4,8º.

Aquestes gelades han afectat la majoria de conreus de la Conca d’Òdena, tot i que el cultiu més perjudicat ha estat el de l’ametller, tot i que també hi pot haver una afectació important d’arbres fruiters, alguns cultius extensius com el colze o els productors d’horta.

Els pagesos de Sant Martí de Tous calculen que pràcticament han perdut la totalitat de la collita d’ametlla d’enguany. Es dona la circumstància que aquest serà el tercer any consecutiu que es perdrà la collita d’ametlles a la comarca degut a què les varietats d’ametllers floreixen abans d’hora a causa del canvi climàtic (alguns estudis afirmen que la floració dels ametllers s’ha avançat 20 dies en els darrers 40 anys). Això comporta que les glaçades tardanes siguin devastadores per aquest tipus de cultiu.

Fins d’aquí a uns dies l’associació de productors de la Conca d’Òdena no sabrà exactament fins a quin grau hauran afectat aquestes gelades, però les primeres previsions no són gens optimistes.

Les baixes temperatures han continuat la matinada d’aquest dimarts, encara que amb menys intensitat i durant menys hores.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*