Inici Destacats El Festival Espurnes Barroques unirà música, gastronomia i art a l’Anoia

El Festival Espurnes Barroques unirà música, gastronomia i art a l’Anoia

COMPARTIR

20 anys després dels incendis que van devastar 27.000 ha. de bosc a la Catalunya Central i va afectar a 20 municipis de l’Alta Anoia, el Sud del Solsonès, el Nord del Baiges i l’extrem oriental de la Segarra, neix el Festival Espurnes Barroques que tindrà com a epicentre el Santuari del Miracle a Riner. La idea del certamen és programar concerts de música barroca en enclavaments barrocs en aforaments petits i anar més enllà dotant la proposta d’una experiència de tot un cap de setmana al voltant d’un eix temàtic concret, sempre contextualitzat amb elements culturals i artístics del Barroc. A més, algunes de les experiències inclouran una proposta gastronòmica amb els xefs Jaume Barnés i Manel Casanvas. En vuit dies, entre maig i juny del 2018, es programaran 13 concerts, un d’ells una producció operística de petit format; set refrigeris barrocs, sis àpats històrics, tres tallers, dues conferències-diàleg i visites als espais, amb l’objectiu de donar a conèixer l’importantíssim patrimoni barroc d’una zona poc dinamitzada turísticament i culturalment. En concret, se celebrarà en nou municipis articulats a les comarques del Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages.

El certamen tindrà lloc del 26 de maig al 17 de juny i està organitzat pels ajuntaments de Riner, Pinós, La Molsosa, Sant Ramon, Estaràs, Calonge de Segarra, Pujalt, Sant Mateu de Bages i Súria. Com ha destacat el Departament de Cultura, són nou municipis articulats en quatre comarques (el Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages) i dos bisbats (Solsona i Vic), que «tenen la particularitat de compartir un paisatge que fa 20 anys fou devastat per les flames d’un gran incendi i un territori que preserva importants vestigis barrocs, i que configuren una mapa que s’acabarà coneixent amb el nom de Territori Barroc». De fet, aquests és un dels objectius i és crear aquesta marca.

La presidenta del Consorci per a la promoció de l’Alta Anoia, Mireia Duran, ha dit que el certamen va néixer fa tres mesos quan es va començar a parlar de com donar a conèixer el Miracle a través de la música i s’ha fet un programa amb concerts i experiències d’alta qualitat: «Parlem de música, gastronomia i art en enclavaments barrocs, i això el fa diferent d’altres festivals del país». Duran ha explicat que el festival es diu espurnes perquè va part del territori va ser cremat fa 20 anys i «de les espurnes s’encenen altres focs i en aquest cas es parlen d’espurnes de qualitat i culturals».

El certamen arrencarà aquest dissabte al Santuari del Miracle a Riner amb una presentació de Joan Vilamala i un concert al migdia a càrrec del Conjunt Atria i per la tarda a la capella de la Puríssima Concepció de Pujalt hi haurà una escenificació històrica de la rebuda per les milícies republicanes de Pujalt en el 80è aniversari de l’establiment de la base de l’Exèrcit Popular al municipi. Posteriorment hi haurà un concert i un sopar popular amb ambientació històrica amb el nom ranxo de guerra. L’alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, ha explicat que es farà una recreació històrica d’aquests fets.

Actuacions

Durant el certamen també actuaran l’Euskal Barrokensemble amb l’espectacle ‘Colores del sur’ a l’Església de Santa Magdalena de Vergós Guerrejat (Estaràs); la Landesjugendbarockorchester Baden Württenmberg al Santuari de Sant Ramon (Sant Ramon, La Segarra); Vesprés d’Arnadí i Marta Infante a l’Església de Sant Pere de Matamargó (Pinós, el Solsonès); Dicho Diabolos a l’Església de Sant Miquel de Castelltallat (Sant Mateu de Bages); Xavier Puertas i Roger Azcona a la Catedral de Solsona. També es durà a terme, entre d’altres activitats, un taller de dansa barroca amb Jaime Puente a l’església nova de Santa Maria de La Molsosa.

Cloenda

Tancarà el certamen, que es preveu que tingui continuïtat, una visita i concert el 17 de juny al Santuari del Miracle de Riner a càrrec del Cor de Cambra Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca, interpretant l»Ofici de completes’ de Joan Pau Pujol.

Pere Francesch / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*