Inici Societat Estudiants d’Infermeria i Fisioteràpia del Campus Igualada UdL fan una estada a...

Estudiants d’Infermeria i Fisioteràpia del Campus Igualada UdL fan una estada a Gàmbia amb un projecte de cooperació

COMPARTIR

L’any 2014, la Universitat de Lleida (UdL) i l’ONG Alpicat Solidari van posar en marxa un projecte de cooperació amb el Centre de Salut de Baja Kunda, un municipi que es troba a 500km de la capital de Gàmbia, per desenvolupar els estudis de Fisioteràpia al país africà. El projecte d’Alpicat Solidari i la UdL, està coordinat per la vicedegana del Campus d’Igualada i presidenta del Consell de Cooperació al Desenvolupament, Carme Campoy Guerrero i té com a objectiu que estudiants del Grau de Fisioteràpia puguin anar a realitzar un dels períodes de pràctiques de l’últim any dels estudis a Gàmbia i així, donar continuïtat assistencial en l’àmbit de la fisioteràpia. Al llarg d’aquests 8 anys ja han participat en aquest projecte més de 100 alumes. Concretament a Gàmbia, ja s’han graduat dues promocions de fisioterapeutes amb el Grau de Fisioteràpia expedit per la University of The Gambia i actualment, s’està cursant el segon curs de la tercera promoció.

Aquest estiu, una cinquantena de professionals de la fisioteràpia i d’estudiants, del Grau de Fisioteràpia, doble Grau en Infermeria i Fisioteràpia, Doble grau Nutrició i Fisioteràpia, Grau en Infermeria, i del Doble Grau Fisioteràpia LCAFE han pogut viure aquesta experiència. A banda d’establir aquesta col·laboració amb els professionals del centre de salut gambià, l’estada també ha servit per ajudar en el desenvolupament de l’activitat assistencial de les activitats comunitàries que més alta participació tenen com son la vacunació infantil i el seguiment de l’embaràs en els poblats més allunyats del centre de salut.  La vicedegana del Campus d’Igualada i coordinadora del projecte, Carme Campoy, ha passat llargues temporades a Gàmbia i a altres països africans per al desenvolupament de la Fisioteràpia. Aquest estiu també ha estat, juntament amb els estudiants i els professionals, a Baja Kunda (Gàmbia). En aquest sentit, Campoy es mostra satisfeta pel treball fet fins ara i molt il·lusionada per “poder assegurar la continuïtat del projecte i l’enriquiment que suposa, tant pels estudiants com pels professionals i, sobretot, per les persones que poden ser ateses durant aquests períodes”.

En l’àmbit de la Fisioteràpia, sis professionals han fet el monitoratge dels estudiants del Grau en Fisioteràpia que, entre juny i octubre, han realitzat les pràctiques en aquest centre de salut. Durant aquest període, han fet una atenció individualitzada per tractar les patologies més comunes com: trastorns neurològics, dolors lumbars, problemes de mobilitat i fisioteràpia respiratòria, entre d’altres. Enguany, com a novetat, també s’han iniciat alguns tractaments a domicili de persones de poblats allunyats i que no es podien desplaçar. Marta Not, fisioterapeuta i professora de la Fundació Universitària de Manresa, i Meritxell Creus, nutricionista i fisioterapeuta, és la primera vegada que hi participen i han destacat un “abans i un després” de la seva vida professional i personal.

En l’àmbit de la Infermeria, una quinzena d’estudiants del Doble grau d’Infermeria i Fisioteràpia, i del Grau d’Infermeria han sigut el primer grup d’estudiants que han participat en aquesta estada, fent el seguiment de totes les possibles necessitats i treballant amb els professionals. Aquest grup ha estat acompanyat per tres infermeres per tal de posar en marxa la possibilitat que estudiants del doble Grau en Infermeria i Fisioteràpia i el Grau en Infermeria puguin realitzar també un dels períodes de pràctiques en aquest país.

La primera a arribar a Gàmbia va ser Divina Ferreny, qui va fer una immersió completa a la tasca infermera dels llevadors del centre de salut. Un dels aspectes que més destaca Farreny d’aquesta experiència, és “l’exquisidesa i la qualitat de treball que ha trobat en els professionals d’infermeria, de salut pública i els llevadors, malgrat les mancances que puguin tenir pel que fa al material i infraestructures”. Ella, juntament amb alguns estudiants, també van tenir l’oportunitat de participar en una campanya de vacunació contra la covid-19 al carrer, organitzada pel Ministeri de Salut a tot el país. Ana Lavedan, vicedegana en funcions de cap d’estudis de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, i Carmen Nuin, professora lectora de la Facultat d’Infermeria també han participat en l’estada. Les tres, coincideixen que és molt positiu que els futurs i futures infermeres puguin viure aquestes pràctiques perquè “més enllà de la pràctica assistencial concreta, hi ha moltes altres competències transversals que els estudiants podran adquirir realitzant aquestes pràctiques en un país com Gàmbia: l’enriquiment personal i professional, veure l’empoderament i capacitats de la infermeria, sortir de la zona de confort, donar resposta a necessitats amb mancances i limitacions de material, higiene, enfrontar-se a barreres culturals i tradicionals relacionades amb l’atenció sanitària, entre d’altres”.

Arran del treball conjunt amb els professionals, s’han establert les bases per iniciar un projecte d’intercanvi de coneixement i possibilitar estades de professionals entre ambdós països en la qual la Càtedra de Desenvolupament d’Organitzacions i Territoris Saludables (DOTS) està valorant participar juntament amb els col·legis professionals i institucions sanitàries del nostre país.

L’ONG Alpicat Solidari ja fa anys que desenvolupa projectes de cooperació en aquesta zona interior del país. L’any 2008 va col·laborar en la reforma del centre de Salut d’aquest municipi, construint dos edificis: un d’hospitalització i un de consultes externes. També ha col·laborat en diversos projectes d’intervenció en salut obstètrica i fisioteràpia, educació per la salut i activitats escolars des de l’any 2012.

FER UN COMENTARI

*