Inici Destacats Endesa instal·la un innovador sistema contra incendis a l’Electra Igualadina

Endesa instal·la un innovador sistema contra incendis a l’Electra Igualadina

COMPARTIR

Endesa ha instal·lat un innovador sistema contraincendis a la subestació Igualada, ubicada dins el recinte de l’antiga Electra Igualadina, al barri del Rec de la capital de l’Anoia. Els treballs, que han comptat amb una inversió de 180.000 euros aportats íntegrament per la Companyia, reforcen la seguretat de la instal·lació, així com de les finques adjacents. A més, també asseguren, de retruc, la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric als prop de 4.500 clients de la zona i del nucli antic que s’alimenten d’aquesta infraestructura.

Aquesta millora se suma a la recuperació de la imatge original d’un dels edificis modernistes catalogat com a Patrimoni d’Igualada i nucli de l’electrificació a la comarca. Així, fa poc més d’un any es van acabar les obres al complex que van permetre garantir la seguretat dels equips existents a la planta baixa, així com els del seu perímetre. Ara, aquesta reforma s’ha ampliat al què és pròpiament la infraestructura aèria, de manera que s’ha instal·lat una nova mesura que permetria evitar la propagació d’un foc, en cas de produir-se, en algun dels tres transformadors de la subestació, alhora que interrompria l’alimentació de les màquines afectades per tal de no malmetre ni afectar els mecanismes elèctrics de potència, així com dels seus sistemes de control associats.

En concret, s’han instal·lat uns capçals sobre els transformadors de la subestació que, en accionar-se manualment o automàticament, llençarien gotes d’aigua d’una mida de micres, compatible en presència de corrent elèctric. Aquest nou sistema d’extinció d’incendis, configurat perquè s’activi de forma automàtica, es basa en la utilització d’aigua nebulitzada, innòcua per al medi ambient i les persones i un perfecte substitut dels agents exteriors químics. A més, les petites quantitats d’aigua que s’utilitzen fan que s’optimitzi la quantitat d’aigua emprada.

Recuperació de la imatge original de l’edifici modernista

Dins del mateix complex, que compta amb una potència instal·lada de 12.700 kW i 21 centres de transformació, Endesa va portar a terme una important obra de millora que va permetre recuperar la imatge original d’un immoble modernista catalogat com a Patrimoni de la ciutat i nucli de l’electrificació a l’Anoia. En aquest sentit, es va enderrocar la planta superior de l’immoble, d’estil funcionalista i que va ser construïda aproximadament una dècada més tard que la resta de l’edificació, i es van reconstruir les voltes catalanes visibles des del mateix carrer del Sol.

La planta baixa i el primer pis es van construir a principi del segle XX coincidint amb la creació de La Electra Igualadina, l’any 1903, gràcies a la qual nou anys després es va començar a distribuir electricitat a domicilis i vies públiques. Així, la capital de l’Anoia va iniciar en aquell moment el procés d’electrificació de la comarca i entre el 1918 i el 1925, quan va arribar l’alta tensió a la ciutat procedent de la línia que sortia de Tremp, es va fer una ampliació de l’edifici per poder recepcionar les línies, afegint una segona planta amb un estil arquitectònic totalment diferent, amb maons massissos vistos, rectangular, rectilini i funcional que trencava amb el disseny modernista de la façana, sense cap tipus d’adornament exterior.

Amb el pas del temps i la utilització de noves tecnologies i maquinària, aquesta segona planta va quedar en desús i es trobava en mal estat com a conseqüència de la utilització de materials constructius de poca qualitat en la seva edificació. És per això que Endesa, amb el vistiplau del consistori, va decidir enderrocar aquest segon pis i construir una nova coberta amb voltes catalanes més semblant a l’original i tot respectant l’estil modernista de les primeres plantes.

El conjunt d’ambdues actuacions –la instal·lació del nou sistema contraincendis de la subestació i la rehabilitació de l’edifici modernista– han suposat una inversió de 320.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia elèctrica i són un pas més per proveir les infraestructures elèctriques d’Endesa dels protocols de seguretat adequats.

FER UN COMENTARI

*