Inici Destacats Endesa adequa dues línies elèctriques d’Igualada per protegir les aus

Endesa adequa dues línies elèctriques d’Igualada per protegir les aus

COMPARTIR

Endesa ha adequat dues línies elèctriques al terme municipal d’Igualada. Aquesta actuació s’emmarca en el Pla Avifauna 2021 de la Companyia, una iniciativa que complementa el conveni signat amb la Generalitat de Catalunya l’any passat per a reduir el risc d’electrocució i col·lisió d’ocells a la xarxa, el primer compromís d’aquestes característiques que es signava amb una companyia elèctrica i que estableix un marc i protocol d’actuació.

En concret, la Companyia ha instal·lat elements de protecció en una torre metàl·lica de mitjana tensió a 25 kV amb doble circuit, com fundes aïllants, i en tots els ponts d’aquest suport per tal de reduir el risc elèctric en el moment en què una au aterra en un suport o n’aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric.

A més, la torre elèctrica també té autovàlvules que serveixen perquè, si hi cau un llamp, es pugui derivar la sobretensió a terra (semblant a un parallamp). I és en aquest sentit que s’ha instal·lat un nou aïllament de tipus polimèric fabricat a partir d’un compost a base de fibra de vidre i silicona. Aquestes noves cadenes polimèriques aporten significatius avantatges respecte les anteriors -de vidre-, ja que tenen un pes més lleuger; major resistència a les inclemències meteorològiques com ara la calamarsa o descàrregues de llamps, així com al vandalisme i als trets dels caçadors.

Aquesta actuació, que ha comptat amb una inversió de 8.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, s’ha executat mitjançant una brigada de treballs en tensió. És a dir, que s’han portat a terme les modificacions necessàries sense desconnectar en cap moment les línies, amb l’objectiu de no interrompre el servei els clients que en depenen.

En aquest sentit, tot i que els treballs estan encaminats a protegir l’avifauna, la seva execució també comporta una millora en la seguretat global de les línies i beneficia, per tant, als clients que en depenen, ja que un impacte d’un ocell al cable pot provocar una interrupció del servei. En aquest cas, al voltant de 4.600 clients, els quals es troben repartits entre la mateixa Igualada i altres poblacions de la comarca com Jorba, Montmaneu, Òdena i Santa Margarida de Montbui.

Durant el 2020, Endesa va adequar 11 suports a la comarca de l’Anoia. Aquesta iniciativa, sostinguda en el temps, redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat i la continuïtat del servei als clients, ja que sovint qualsevol incident amb l’avifauna comporta una interrupció en el subministrament. Aquestes reformes, doncs, són un pas essencial per tal de reforçar la xarxa elèctrica de la comarca i augmentar-ne la seva seguretat i resiliència.

Totes aquestes actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies, de manera que es garanteix l’adaptació de manera urgent d’aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l’avifauna. Així mateix, s’estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l’entorn. Dins el marc del Pla Avifauna 2021, la Companyia té previst invertir més de 4,6 MEUR en l’adequació de suports i la instal·lació de dispositius aïllants i protecció a diverses línies de mitjana del territori amb l’objectiu de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades. Aquesta iniciativa, sostinguda des de fa anys i al marge de normatives administratives, redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat i la continuïtat del servei als clients.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*