Inici Destacats Les empreses TIC de l’Anoia projecten un ‘hub’ tecnològic amb un nou...

Les empreses TIC de l’Anoia projecten un ‘hub’ tecnològic amb un nou edifici al barri del Rec

COMPARTIR
Imatge de com seria el nou edifici de TIC Anoia al barri del Rec ideat per l'arquitecte Xavier Claramunt i el cofundador del Rec.0 Ramon Enrich.

L’associació TIC Anoia –que aglutina els professionals i empreses TIC de la comarca- ha presentat aquest dimecres davant del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, un projecte per ubicar a Igualada un ‘hub’ tecnològic que es desenvoluparia en quatre fases. La primera és la construcció d’un nou edifici de 4.500 metres quadrats en un terreny del barri del Rec que tindria capacitat per a 500 persones i costaria prop de 5 MEUR. Els igualadins s’inspiren en el projecte barceloní Pier 01 Barcelona Tech City i l’objectiu és que sigui un edifici amb un espai d’oficines per a les empreses tecnològiques i zones comunes on es creïn sinèrgies. Baiget ha vist amb bons ulls el projecte i ha explicat que el sector de les TIC està creixent a dos dígitis i ocupa 85.000 persones a tot Catalunya. D’altra banda, el conseller veu important que el projecte vagi acompanyat de formació i, per això, ha anunciat que estan treballant perquè Igualada pugui oferir el Grau en Enginyeria Informàtica d’aquí a dos anys.

Emmirallant-se en els projectes Pier 01 Barcelona Tech City –un edifici que acull més d’un miler professionals i 80 organitzacions del sector tecnològic- i l’espai Palo Alto del barri del Poblenou de Barcelona, l’associació TIC Anoia ha presentat aquest dimecres una iniciativa per crear un ‘hub’ tecnològic a Igualada. El projecte, que es desenvoluparia en quatre fases valorades en uns 5 MEUR cadascuna, encara no té cap soci inversor, però l’associació TIC Anoia confia en trobar aviat un inversor i que la primera fase es pugui posar en marxa entre el 2018 i el 2019.

Marc Castells i Jordi Baiget, a davant del solar municipal on es projecta el nou edifici.

Aquesta primera fase consistiria en la construcció d’un nou edifici de 4.500 metres quadrats en un terreny del barri del Rec. Es tracta d’un terreny de propietat municipal a tocar del riu Anoia on antigament hi havia hagut l’adoberia de Cal Badia. Segons han detallat aquest dijous els redactors del projecte, l’arquitecte Xavier Claramunt i un dels cofundadors del REC.0 Ramon Enrich, l’edifici s’ha pensat perquè es barregi amb l’entorn i s’ha projectat amb una doble estratègia: que hi convisqui el món de la innovació i s’obri a la ciutadania. En aquest sentit, la teulada de l’edifici s’ha pensat com un gran mirador amb espais verds on es permetrà l’accés a tota la ciutadania.

Les tres fases restants consistirien en la construcció o adaptació d’altres equipaments ubicats també al barri del Rec amb l’objectiu d’aconseguir que la ciutat s’obri de manera real al riu i es creïn relacions nord-sud, segons ha detallat l’arquitecte Xavier Claramunt. Des de TIC Anoia han assegurat que la primera i segona fase són viables a curt termini, ja que hi ha una necessitat real d’espai de les empreses, mentre que la tercera i quarta fase dependran de la capacitat que tinguem d’atraure altres sectors i gremis per venir a treballar aquí. De fet, la primera fase és l’única que té un espai concret on ubicar l’edifici, mentre que encara s’està estudiant on s’ubicarien les tres fases restants.

Proposta de disseny interior del nou edifici per a les empreses TIC al barri del Rec d’Igualada.

Pel que fa al contingut de l’edifici, Jaume Catarineu, president de TIC Anoia, ha dit que l’objectiu és adaptar-se a les necessitats de les empreses tecnològiques amb espais molt lluminosos i, a banda d’instal·lar-hi espais pròpiament d’oficines, també està previst ubicar-hi zones comunes on les empreses ens puguem trobar per crear sinèrgies. Catarineu ha explicat que actualment hi ha un centenar d’empreses del sector TIC a l’Anoia que facturen en conjunt uns 60 MEUR. A més, el president de l’associació ha revelat que les expectatives per aquest 2017 són molt positives, ja que el sector preveu créixer al voltant d’un 20% i es necessitaran uns 70 nous treballadors altament qualificats.

Davant d’aquest creixement potencial del sector de les TIC, Catarineu ha dit que necessitarem més espais, no només a nivell tecnològic sinó d’innovació en general. En aquest sentit, el president de TIC Anoia veu important que el nou ‘hub’ que volen crear sigui un equipament mixt amb un concepte d’innovació molt ampli.

Pel que fa a l’encaix del projecte en el marc del procés en què està immersa la ciutat d’Igualada per repensar el barri del Rec, el batlle igualadí, Marc Castells, ha explicat que des del consistori es veu amb bons ulls la iniciativa, tot i que ha remarcat que ara caldrà que socialitzem el projecte per mirar que es pugui tirar endavant el més aviat possible i veure si la gent ho rep bé. El batlle, però, creu que és un projecte positiu pel sector industrial i una iniciativa potent per poder retenir i mantenir els llocs de treball i créixer. En aquest sentit, Castells creu que si no anem movent coses tardarem molts anys a fer realitat els projectes al barri del Rec.

Nou grau en Enginyeria Informàtica

De la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que ha estat present a la presentació del projecte de TIC Anoia, ha assegurat que la Generalitat està disposada a acompanyar qualsevol projecte que surti dels municipis o les empreses i que pugui ser un projecte de futur per les ciutats. Baiget s’ha compromès a donar suport institucional al projecte i a ajudar a l’associació a buscar el finançament necessari.

El conseller ha explicat que el sector TIC ocupa actualment 85.000 persones arreu de Catalunya, compta amb unes 13.000 empreses i factura 14.000 MEUR. A més, ha apuntat que és un sector en creixement. Tot i que el 70% de les empreses TIC estan concentrades a Barcelona, Baiget creu que hi ha un 30% que no està a Barcelona i, dins d’aquest percentatge, hi ha un pol important que és Igualada. En aquest sentit, el conseller ha destacat la importància del Campus Universitari per atraure talent del sector TIC a la ciutat i ha anunciat que estan treballant perquè d’aquí a dos anys com a màxim la ciutat pugui oferir el grau en Enginyeria Informàtica.

De fet, tenir estudis relacionats amb aquest sector també és una reivindicació de les empreses TIC perquè, segons ha apuntat Catarineu, molts professionals que vindran a formar-se a Igualada ja s’hi quedaran i, aleshores, potser Barcelona no farà de forat negre com ens passa ara que absorbeix tots els professionals.

Mar Martí / ACN

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. L’únic objectiu de TIC Anoia és clarament el de crear mà d’obra barata per seguir enfonsant els salaris dels professionals TIC de la comarca, a la vegada d’exercir de lobbie empresarial per tal de que no hi hagi fugues de treballadors entre les empreses TIC Anoia, i si les tenen concentrades totes en un mateix edifici això encara els resultarà més fàcil.
    Titulats amb salaris per sota dels 15K € bruts i per la mateixa posició a Barcelona salaris de 21K € bruts està al ordre del dia en més d’una empresa del lobbie.
    Després s’extranyen que el talent marxi a Barcelona. La recepta és molt senzilla, pagueu més i sereu vosaltres que atraureu talent d’altres llocs.
    El que és més preocupant d’aquest lobbie és la capacitat d’influencia sobre el govern de la Gencat que els hagi premiat amb un grau a mida dels seus interessos, amb un cost a les butxaques de tots plegats…
    Per cert, l’edifici és lleig de pebrots, i a sobre projectat al mig de la llera del riu…

FER UN COMENTARI

*