Inici Destacats Els premis Baldiri Reixac reconeixen dues escoles de l’Anoia

Els premis Baldiri Reixac reconeixen dues escoles de l’Anoia

COMPARTIR

La darrera convocatòria dels premis Baldiri Reixac de la Fundació Carulla ha reconegut el treball de dues escoles de l’Anoia per la seva tasca en el desenvolupament de projectes educatius amb l’art i la cultura com a mecanismes transformadors. Els centres educatius guardonats de la comarca han estat l’Escola Cèrvola Blanca (Sant Martí de Tous) i l’Escola Pia (Igualada).

Tots dos centres han rebut el Premi Baldiri Experiències, en la categoria centres de formació d’adults i escoles d’educació especial. El premi reconeix iniciatives innovadores que responguin de manera creativa i a través de l’art i la cultura als diferents reptes dels centres educatius. En total, han estat 20 els centres premiats amb 600€. Cues de Pansa. Ruta de les paraules oblidades de l’Escola Cérvola Blanca, i Murmuris, de l’Escola Pia Igualada, són els projectes de la comarca premiats als Baldiri.

Dels 141 projectes presentats d’arreu dels territoris de parla catalana -Catalunya (119), Comunitat Valenciana (18), Illes Balears (4)-, els Premis Baldiri Reixac 2023-24 han premiat 28 centres educatius, a les diferents categories (Premi Baldiri Arts i Llengua, Premi Baldiri Experiències, Premi Baldiri a l’Escola Transformadora) amb un total de 44.500 euros.

Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla: «Està comprovat que utilitzar l’art i la cultura en el procés d’aprenentatge estimula la imaginació, enriqueix el desenvolupament cognitiu dels infants i els permet posar en pràctica noves habilitats i capacitats per desenvolupar-se millor en àmbits socials».

L’edició d’enguany dels Baldiri ha volgut posar en valor l’esforç i el treball que fa l’escola catalana davant la situació del català. Segons dades de l’Enquesta a la Joventut de Catalunya (desembre 2023), el català ha perdut força entre els joves a favor del castellà. Si el 2007 el català era la llengua principal d’un 43% dels joves, ara ho és només del 25%.

Els Premis Baldiri també tenen la categoria Arts i Llengua per a aquells projectes liderats per centres educatius o per docents que fomentin, mitjançant les arts i la cultura, l’ús de la llengua catalana en els processos d’aprenentatge i en els espais de convivència social amb 3.500€ cadascun.

A més, d’entre d’entre totes les escoles presentades, aquella que tingui un projecte singular i en procés de transformació rebrà el Premi Baldiri a l’Escola Transformadora, dotat amb 4.500€. És l’únic guardó que es donarà a conèixer per sorpresa durant l’entrega dels premis.

L’acte d’entrega dels guardons serà el proper 8 de juny al Museu Terra de L’Espluga de Francolí i comptarà amb la presència de tots els centres premiats. En tota la seva trajectòria (46 edicions) l’impacte dels Premis Baldiri Reixac ha arribat a més de 22.000 alumnes de tots els Països Catalans i gairebé 600 escoles.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*