Inici Cinema El Zoom presenta un telefilm sobre la vida de Concepción Arenal, amb...

El Zoom presenta un telefilm sobre la vida de Concepción Arenal, amb la igualadina Diana Gómez al repartiment

COMPARTIR

[Img #2610]A mitjan segle XIX, en un context en què les execucions són encara motiu d’escarni públic i els presos no tenen cap dret, Concepción Arenal és nomenada visitadora de presons de dones. És a la presó de La Corunya on Arenal comença la seva lluita per millorar les condicions de vida dels reclusos. Aquesta és la història que narra la directora Laura Mañá al telefilm ‘Concepción Arenal, la visitadora de cárceles’, que s’ha estrenat aquest divendres al vespre al Festival Zoom d’Igualada. Segons Mañá, el film narra la vida «d’una d’aquestes [Img #2609]dones que, com tantes altres, han passat a la història desepercebudes i van ser molt importants». Es tracta d’una coproducció de TVE, TV3 i Televisió de Galícia.

A mitjans del segle XIX, l’advocada i escriptora Concepción Arenal va treballar com a visitadora de presons i va ser la primera dona que va ostentar aquest títol atorgat pel Ministeri de Justícia l’any 1863. Arenal es va convertir en la precursora de la reforma penitenciaria. «Presentem la història d’una dona que va [swf object]canviar el sistema penitenciari espanyol i es tracta d’una d’aquestes dones, com tantes altres, que han passat a la història desapercebudes», ha explicat la directora del telefilm, Laura Mañá.

Per aquest motiu, creu Mañá, «ja és hora que comencem a explicar qui eren aquestes dones que avui hi ha places i carrers que porten els seus noms però que la gent no les coneix». La directora catalana va ser nominada als Premis Gaudí d’enguany amb ‘Clara Campoamor, la mujer olvidada’, un telefilm que també relata la vida d’una dona clau per la història. Tanmateix, Mañá creu que les coses estan canviant i que «estem recuperant la vida de gent que han fet coses que han canviat el nostre dia a dia».

El telefilm s’ha rodat a diferents indrets de Catalunya però també en altres paratges de Galícia com el Monestir de Santa Catalina a Ares, el Castell de Sant Felip a Ferrol o a les Fragas do Eume. Mañá ha explicat que moltes escenes han estat rodades a l’interior de presons de Galícia en unes condicions «molt dures» perquè «feia molt de fred».

L’actriu Blanca Portillo interpreta a Arenal, la protagonista de la història. Portillo està acompanyada per Mabel Rivera, que interpreta el paper de Juana de Vega, i Pere Arquillué, al paper de Garrido, el responsable de la presó de dones. A més, el telefilm també compta amb la participació de l’actriu igualadina Diana Gómez que interpretava el paper d’una jove reclusa.

Gomez ha explicat que interpreta el personatge de la Florentina, «una jove d’uns vint i pocs anys que està a la presó per un crim menor i allà dins pateix abusos sexuals. Ella intenta portar-se bé per sortir a fora i retrobar-se amb la seva parella però li passen coses que li canvien els plans i perd els papers». A més, l’actriu igualadina s’ha mostrat molt contenta de poder presentar el telefilm a la seva ciutat natal.

‘Concepción Arenal, la visitadora de cárceles’ s’ha estrenat aquest divendres al Festival Europeu de Telefilms d’Igualada i competeix a la Secció Oficial del certamen juntament amb set telefims més i tres minisèries.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*