Inici Cartes dels lectors El futur és ara

El futur és ara

COMPARTIR

El 26 de maig es va complir un any de les eleccions municipals que van ser el tret de sortida al mandat 2019-2023 en el qual ens trobem immersos. Les regidores i regidors d’Igualada Som-hi hem viscut aquest primer any de manera intensa i amb l’objectiu de ser útils, sempre, al servei de la gent. Fa un any no podíem imaginar-nos la situació en la qual avui ens trobem: enmig d’una gran crisi social, laboral i econòmica, derivada de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del Covid-19.

Ens vam presentar a les eleccions amb un programa on proposàvem un model de ciutat carregat de reptes per Igualada on, evidentment, no contemplàvem un pandèmia global amb un brot important a la Conca d’Òdena com hi ha hagut. El que sí que contemplava el nostre programa i el nostre model de ciutat és un seguit de polítiques que són, en aquests moments, les que cal impulsar més que mai. Reptes com la desigualtat, l’emergència climàtica, la tecnologia i l’economia de proximitat són més actuals que mai. Per això tenim la proposta de Pla de 35 mesures socials i econòmiques que hem plantejat al govern i a la resta de grups per debatre a les taules de la reconstrucció i reclamar que, des de l’Ajuntament, es doni una contundent resposta perquè ningú quedi enrere.

És el moment de que, des de la política municipal, siguem palanca de canvi de molts reptes que començaven a sortir abans d’aquesta crisi i entrem, de ple, al segle XXI. Els serveis públics han de ser el coixí per permetre que la roda que fa girar la ciutat rodi per tothom. Hi ha col·lectius que han arribat a aquesta crisi essent, ja, col·lectius vulnerables, i altres que s’hi ha vist avocats de cop. Tots ells han de ser la nostra prioritat per a garantir drets bàsics: alimentació, subministraments, vivenda, educació, salut i cultura. La política local és la que ens cohesiona com a comunitat i la que ha de donar oportunitats a tothom. El pas a targetes moneder del banc d’aliments, polítiques d’habitatge per mobilitzar pisos buits o la tarifació social per accedir a les escoles bressol són alguns debats que cal obrir per oferir aquesta igualtat d’oportunitats a tothom.

Moltes ciutats d’arreu d’Europa estan impulsant mesures per establir una nova mobilitat on els vianants i les bicicletes passin a ser prioritaris. Igualada no pot quedar enrere en aquesta dinàmica global que és, alhora, una acció per lluitar contra l’emergència climàtica. El nostre model de ciutat és un model que aposta per completar, d’una vegada, l’illa de vianants del nucli antic amb la pacificació del carrer d’Òdena, Sant Josep i Sant Pau a velocitat 20 i convertir a plataforma única el carrer de la Virtut fins al Mercat perquè esdevingui un nou eix de vianants. Nous carrils bici, camins segurs a l’escola, eixos de vianants als barris o les rampes mecàniques que proposàvem a l’avinguda Balmes i al carrer de Lleida per connectar el nord i el sud de la ciutat, són mesures que volem que estiguin sobre de la taula.

En un moment en el qual el Mercat Municipal de la Masuca està replantejant el seu futur, cal que sigui el pal de paller de les compres de proximitat de la comarca amb productes km0 i tingui una forta especialització en aquest àmbit, a més de dotar-lo de la tecnologia necessària perquè pugui esdevenir un centre de compres àgil i de fàcil accés per tothom, tal i com molts paradistes han estat promovent aquests dies. Durant aquestes setmanes hem descobert què vol dir tenir una ciutat amb els comerços tancats. Cal saber que cadascú tenim una gran responsabilitat amb les nostres decisions de compra per fer que mai més veiem persianes abaixades, carrers foscos i locals buits. La targeta local de comerç que proposem és una mesura que podria servir per incentivar les compres de proximitat.

D’aquesta crisi n’hem de sortir tots. Tots junts. I més forts de com hi vam entrar. Si volem preparar la ciutat per la propera generació és el moment de fer polítiques de fons que ens situïn, des de l’avui, al demà. No ens posem límits. No podem fer tard al futur. Amb aquest objectiu, el grup municipal i tot l’eqiuip d’Igualada Som-hi, encarem el segon any de mandat. De reptes no en falten i tots formen part del nostre model de ciutat. Amb aquest compromís, treballem per Igualada al servei de la gent.

Jordi Cuadras, Montse Montaña, Quim Roca i Irene Gil
Regidors i regidores d’Igualada Som-hi (PSC – Comuns – Igualada Oberta)

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*